latinica  ћирилица
02/07/2022 |  21:16 ⇒ 21:21 | Autor: SRNA

Moskva prekida učešće u sporazumima u okviru Savjeta Evrope

Ruski premijer Mihail Mišustin potpisao je ukaz o prekidu učešća Rusije u nizu sporazuma u okviru Savjeta Evrope, prenosi TASS.
Mihail Mišustin (Foto: EPA-EFE/ALEXANDER ASTAFYEV / SPUTNIK / GOVERNMENT PRESS SERVICE POOL MANDATORY CREDIT) -
Mihail Mišustin (Foto: EPA-EFE/ALEXANDER ASTAFYEV / SPUTNIK / GOVERNMENT PRESS SERVICE POOL MANDATORY CREDIT)

U dokumentu objavljenom na zvaničnom ruskom portalu specijalizovanom za informacije iz oblasti zakonodavstva navodi se da se Rusija počev od 16. marta povlači iz Grupe za međunarodnu saradnju u vezi sa drogama i bolestima zavisnosti.

Rusija se povlači iz djelimičnog sporazuma o osnivanju Evropske komisije za demokratiju kroz pravo, otvorenog djelimičnog sporazuma o saradnji u prevenciji, zaštiti i organizovanju pomoći u velikim prirodnim i tehnološkim katastrofama.

Osim toga, Rusija se povlači i iz Proširenog djelimičnog sporazuma o sportu, Proširenog djelimičnog sporazuma o kulturnim putevima i iz Opservatorije za nastavu istorije u Evropi, navodi se u ukazu.

Moskva više neće učestvovati ni u radu Fonda za kulturnu podršku Savjeta Evrope i Evropske audiovizuelne opservatorije.

Rusija je pristupila Savjetu Evrope prije 26 godina, a ruski delegati su od 1996. godine učestvovali u pet glavnih formata saradnje - međuvladinoj Komitetu ministara Savjeta Evrope/, međuparlamentarnoj /Parlamentarna skupština Savjeta Evrope/, međuregionalnoj /Kongres lokalnih i regionalne vlasti/, sudskoj /Evropski sud za ljudska prava/ i nevladinoj /Konferencija međunarodnih organizacija/.

TASS podsjeća da je Rusija 15. marta započela proces istupanja iz Savjeta Evrope.