latinica  ћирилица
03/07/2022 |  10:18 | Autor: SRNA

Srpska djeca bezbjedno stigla na Kosmet

Djeca sa Kosova i Metohije stigla su bezbjedno svojim kućama nakon sedmodnevnog boravka u Republici Srpskoj.
Djeca stigla na Kosovo - Foto: RTRS
Djeca stigla na KosovoFoto: RTRS

U Srpskoj je boravilo 461 dijete u okviru projekta "Spojimo srpsku djecu sa Kosova i Metohije i Republike Srpske".

Osnovci su kasno sinoć stigli kućama u Kosovsku Mitrovicu, Zvečan, Leposavić, Zubin Potok, Osojansku kotlinu - sela Banje, Crkolez i Suvo Grlo, Goraždevac, Orahovac i Veliku Hoču, Ugljare kod Kosova Polja, Novo Brdo, Pasjan, Parteš, Kosovsku Vitinu i Kosovsku Kamenicu.

Srpska djeca sa Kosmeta boravila su kod vršnjaka u Prijedoru, Banjaluci, Gradišci, Čelincu, Prnjavoru, Brodu, Šamcu, Pelagićevu, Doboju, Bijeljini, Sokocu, Istočnom Novom Sarajevu i Trebinju.

Prije osnovaca sa Kosova i Metohije u Banjaluci su boravila djeca sa teškoćama u razvoju iz Udruženja "Podrži me" iz Kosovske Mitrovice.

Nastavnik u Osnovnoj školi "Dositej Obradović" iz Parteša Srđan Karadžić rekao je da su učesnici jubilarnog projekta prepuni utisaka i zahvalni za gostoprimstvo.

"Nastavnici i učenici iz Parteša i Pasjana su, poput Sokoca, postali srce Romanije", napisao je Karadžić u poruci upućenoj predsjedniku Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Miloradu Arlovu.

Arlov je u izjavi za Srnu zahvalio domaćinima kod kojih su djeca boravila i najavio da će naredne godine, u okviru akcije, himnu Republike Srpske pjevati djeca iz Zubinog Potoka.

U proteklih 10 godina u Republici Srpskoj boravilo je oko 5.500 osnovaca i njihovih nastavnika sa Kosmeta.