latinica  ћирилица
03/07/2022 |  11:46 ⇒ 16:41 | Autor: SRNA

Poreska uprava: Za pola godine prikupljeno više od 1,5 milijardi KM prihoda

Poreska uprava Republike Srpske je u prvoj polovini ove godine na račun javnih prihoda prikupila ukupno 1,540 milijardi KM, što je za 186,4 miliona KM ili 14 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, saopšteno je iz ove uprave.
Poreska uprava Republike Srpske - Foto: RTRS
Poreska uprava Republike SrpskeFoto: RTRS

- Da je nastavljen snažan rast naplate pokazuje i poređenje sa prvom polovinom 2019. godine, te je naplata javnih prihoda u prvih šest mjeseci ove godine za 300 miliona KM ili 24 odsto veća nego u istom periodu te godine - navode iz Poreske uprave Republike Srpske.

Dodaje se da je naplata javnih prihoda u ovoj godini povećana u apsolutno svim segmentima, tako da je naplata direktnih poreza veća za 38 odsto, doprinosa za devet odsto, a ostalih javnih prihoda za pet odsto.

- Direktni porezi su u periodu januar-jun ove godine naplaćeni u iznosu od oko 369,5 miliona KM, što je za 101,4 miliona KM više nego u istom periodu prehodne godine. Najveći rast se i dalje bilježi kod poreza na dobit, koji je naplaćen u iznosu od 221,7 miliona KM, što je za 83,2 miliona KM ili 60 odsto više nego u prvoj polovini prošle godine - navedeno je u saopštenju.

Iz Poreske uprave Srpske napomenuli su da se rast naplate kod direktnih poreza bilježi i porez na dohodak, koji je naplaćen u iznosu od 125 miliona KM, što je za 15 odsto više u odnosu na period januar-jun prethodne godine.

- Veća naplata je ostvarena i kod poreza na nepokretnosti i poreza na upotrebu, držanje i nošenje dobara, i to za osam, odnosno 10 odsto - dodali su iz Poreske uprave.

U saopštenju je navedeno da su doprinosi u prvih šest mjeseci ove godine naplaćeni u iznosu od 934 miliona KM, što je za 74 miliona KM više nego u istom periodu 2021. godine, iako je došlo do smanjenja stope doprinosa za Fond zdravstvenog osiguranja sa 12 na 10,2 odsto.

- Kod ostalih javnih prihoda naplata je iznosila 236,8 miliona KM, što je za 11 miliona KM više u odnosu na prvih šest mjeseci prethodne godine, uz rast naplate prihoda od kazni i naknada za priređivanje igara na sreću od 28, odnosno 39 odsto, dok je nešto manja naplata zabilježena kod taksa i naknada upravo zbog toga što je došlo do umanjenja ili ukidanja naplate određenih taksa - precizirali su iz Poreske uprave.

Iz Poreske uprave Republike Srpske su naveli da, što se tiče samo juna ove godine, naplata iznosila 262,1 milion KM, što je za 30,5 miliona KM više nego u istom mjesecu prošle godine, te je takođe zabilježen rast naplate i kod direktnih poreza i doprinosa, te kod ostalih javnih prihoda.