latinica  ћирилица
03/07/2022 |  13:36 | Autor: SRNA

Selak: Kozara je vječna opomena i zavjet

Predsjednik Socijalističke partije Srpske Goran Selak poručio je da Kozara predstavlja jedno od najvećih stratišta srpskog naroda i ranu koja će zauvijek podsjećati na stradanja i žrtve koje su Srbi podnijeli boreći se protiv fašizma i ustaštva.
Goran Selak - Foto: SRNA
Goran SelakFoto: SRNA

Selak je podsjetio da je više od 68.000 civila odvedeno u logore smrti NDH, a među njima više od 23.000 djece.

- Ovo je mjesto gdje treba da govorimo tiho i biranim riječima, oko kojeg moramo da se okupljamo, da pamtimo i da nikad više ne dozvolimo da se ovakva stradanja ponove - rekao je Selak na Mrakovici, gdje je sa delegacijom SPS-a prisustvovao obilježavanju 80 godina od Bitke na Kozari.

On je napomenuo da je Kozara vječna opomena i vječni zavjet srpskom narodu, da čuva mir, slobodu i svoju Republiku Srpsku, saopšteno je iz ove partije.

- Ovdje smo da prislužimo svijeće, da damo pomen stradalom narodu Kozare i da položimo vijenac na spomenik palim borcima. Ovo nije mjesto za dnevnu politiku, nego za dostojanstveno obilježavanje strašnog zločina nad srpskim narodom - poručio je Selak.

Bitka na Kozari počela je 10. juna 1942. godine i trajala je 27 dana, do proboja na jugozapadnom dijelu planine, 15 kilometara istočno od sela Međuvođe.

Simbol je stradanja i otpora srpskog naroda u borbi protiv nacista i ustaša, u kojoj je ubijeno 40.000 civila, a 68.000 je zarobljeno i odvedeno u logore, među kojima više od 23.000 djece.