latinica  ћирилица
03/07/2022 |  14:56 ⇒ 16:49 | Autor: SRNA

UEFA pokrenula program za uklanjanje uvreda sa društvenih mreža

Evropska fudbalska unija pokrenula je program s ciljem uklanjanja rasističkih uvreda upućenih fudbalerima na društvenim mrežama i podizanja svijesti javnosti.
UEFA (Foto: EPA-EFE/JEAN-CHRISTOPHE BOTT) -
UEFA (Foto: EPA-EFE/JEAN-CHRISTOPHE BOTT)

Program će početi da primjenjuje na Evropskom šampionatu za žene od 6. jula do 31. jula i nadziraće, prijavljivati i uklanjati sporne sadržaje sa društvenih mreža.

Engleski reprezentativci Markus Rašford, DŽejdon Sančo i Bukajo Saka bili su na meti rasističkih uvreda nakon što su promašili penale tokom finalne utakmice Evropskog šampionata sa Italijom.

U izvještaju, koji je prošlog mjeseca objavila Svjetska fudbalska federacija - FIFA, navodi se da je više od polovine igrača na Evropskom šampionatu i Afričkom kupu nacija bilo na meti uvreda putem interneta.

- Meta programa su konkretni postupci za sprečavanje sličnog ponašanja i diskriminacije na internetu tokom svih takmičenja, uključujući finalne utakmice omladinskih, ženskih i muških reprezentacija u naredne tri godine - ističe se u saopštrnju UEFA.

Kako bi se osiguralo uklanjanje štetnog sadržaja, UEFA direktno sarađuje sa većim platformama društvenih mreža poput Tvitera, Instagrama, Fejsbuka i TikToka.