latinica  ћирилица
03/07/2022 |  15:43 | Autor: SRNA

Košarac: BiH prvi put bilježi suficit u robnoj razmjeni sa zemljama CEFTA

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da je ohrabrujuća činjenica da BiH prvi put bilježi suFicit u robnoj razmjeni sa zemljama CEFTA.
Staša Košarac (Foto: twitter.com/StasaKosarac) -
Staša Košarac (Foto: twitter.com/StasaKosarac)

Podaci nadležnih institucija govore da je prvi put pokrivenost uvoza izvozom nadmašila 100 odsto i u prvom kvartalu iznosila je 102,8 odsto, a u drugom kvartalu 102,6.

Ministar Košarac je naglasio da je u okviru CEFTA, najvažniji spoljnotrgovinski partner BiH i dalje Srbija, sa kojom u proteklom periodu bilježi poboljšanje robne razmjene.

- Odlične političke odnose srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem prati poboljšanje ekonomskih veza i saradnje, što je važno i korisno za sve građane. O tome najbolje govori podatak da je izvoz u Srbiju povećan za više od 80 odsto, prvenstveno zahvaljujući izvozu električne energije i uglja - rekao je Košarac za Srnu.

On je istakao da podaci relevantnih institucija ukazuju da je ove godine izvoz u zemlje CEFTA iznosio 1,4 milijarde KM, što je za 71,3 odsto više nego u istom periodu 2021. godine, a uvoz 1,3 milijarde KM, što je za 41,6 odsto više nego u istom radzoblju protekle godine.

- Značaj regionalne saradnje i povezivanja najbolje se ogleda kroz ekonomske parametre. Mi bilježimo dobre rezultate u spoljnotrgovinskoj razmjeni, ali uspjeh bi bio još veći da smo dio pozitivnih regionalnih tokova u okviru inicijative `Otvoreni Balkan` - poručio je Košarac.

On je istakao da Republika Srpska podržava regionalno povezivanje, slododan protok ljudi, roba i kapitala, te u potpunosti zagovara stvaranje uslova za što bolje poslovno okruženje.

Košarac je ponovio stav da domaći privredni sektor ne smije biti taoc političkih predrasuda dijela struktura iz Federacije BiH.

- Nećemo odustati od `Otvorenog Balkana`, jer brinemo za naše privrednike i nećemo ih ostaviti na cjedilu, bez obzira na to šta o tome mislili Šefik DŽaferović, Željko Komšić i slični, koji očigledno žele da domaći privredni sektor ostane crna rupa na Zapadnom Balkanu - poručio je ministar Košarac.