latinica  ћирилица
03/07/2022 |  17:39 ⇒ 17:41 | Autor: SRNA

Derventa: U Pojezni obilježen Dan boraca

Polaganjem vijenaca i odavanjem počasti poginulim antifašistima u derventskom naselju Pojezna danas je obilježen 4. juli - Dan borca.
Dan boraca u Pojezni - Foto: SRNA
Dan boraca u PojezniFoto: SRNA

Predsjednik Gradske organizacije SUBNOR-a Borislav Preradović rekao je da je Pojezna uvijek bila poprište okupljanja u borbi za slobodu i da tekovine iz prošlosti treba ostaviti mlađim generacijama kao podsjetnik da se zlo dešavalo i da se protiv njega i danas treba boriti.

- U Pojezni su se u vrijeme Drugog svjetskog rata organizovali aktivisti SKOЈ-a, radničkog pokreta i prve partizanske jedinice, a iz ovog mjesta su i u Odbrambeno-otadžbinskom ratu krenuli u borbu za slobodu - rekao je Preradović novinarima.

On je dodao da se zato sa ponosom obilježava 4. juli, koji je jedan od značajnijih datuma u istoriji.

Gradonačelnik Dervente Milorad Simić rekao je da se u bivšoj državi u Pojeznu hodočastilo i da tradiciju obilježavanja značajnih datuma treba održati kako se, kako kaže, zlo iz istorije ne bi ponovilo.

- Moramo čuvati spomen na one koji su živote i dijelove tijela dali za slobodu kako u Drugom svjetskom ratu, tako i u Odbrambeno-otadžbinskom - rekao je Simić.

Vijence su na spomenik položili gradonačelnik Dervente, predsjednik Skupštine grada Bojan Radanović, predstavnici Gradskog odbora SUBNOR-a, porodica poginulih boraca u Drugom svjetskom ratu, te delegacije gradskih odbora SNSD-a i SP-a.

U Pojezni se nalazi najveći spomenik poginulima u Drugom svjetskom ratu na području Dervente.