latinica  ћирилица
03/07/2022 |  18:01 | Autor: SRNA

Pendarovski: Francuski prijedlog ne podriva makedonski identitet

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski rekao je da modifikovani francuski prijedlog o ukidanju bugarskog veta i otvaranju pregovora za članstvo Skoplja u EU prihvatljiv kompromis i da ne podriva makedonski indentitet.
Stevo Pendarovski (Foto: EPA-EFE/J.J. Guillen / POOL) -
Stevo Pendarovski (Foto: EPA-EFE/J.J. Guillen / POOL)

- Odluka da se prihvati izmijenjeni francuski prijedlog neće biti istorijski trijumf, niti istorijski neuspjeh ili debakl - rekao je Pendarovski poslije sjednice makedonskog Savjeta bezbjednosti.

Prema njegovim riječima, to nije sudbonosna dilema niti odluka koja će definisati buduće generacije Makedonaca i makedonskih građana.

On kaže da ovaj prijedlog uopšte ne podriva makedonski identitet, jer, kako je rekao, čisto formuliše makedonski jezik.

Ako bude bilo kakvih dodatnih pokušaja Bugarske ili bilo koje druge strane da promijene makedonski identitet, istoriju, jezik, kaže Pendarovski, Sjeverna Makedonija će se povući iz tih pregovora.

On kaže da u razgovorima sa visokim evropskim i svjetskim zvaničnicima nije stekao utisak da iko želi da uništi makedonski narod i državu.

- Uvjeren sam da nismo mogli da postignemo više od pozicije kandidata za članstvo - rekao je Pendarovski po završetku sjednice Sajveta za bezbjednost, obrazlažući svoje stavove u vezi sa izmijenjenim francuskim prijedlogom.

On smatra da bi se prihvatanjem izmijenjenog francuskog prijedloga donijela odluka samo o otvaranju pregovora sa EU, prenijela je agencija MIA.

- Na taj način ukidamo bugarsku blokadu koja traje više od dvije godine i omogućeno je formalno otvaranje pregovora. Ostajemo na evropskom kolosijeku koji je dug i do ovog trenutka ništa ne gubimo, sada je vrijeme da ovdje otvorimo strateški dijalog - rekao je Pendarovski.