latinica  ћирилица
03/07/2022 |  20:16 ⇒ 20:16 | Autor: TANЈUG

Đurđević: Moramo se navići na novu klimu i jedno od najtoplijih ljeta

Srbiju i Beograd očekuje jedno od najtoplijih ljeta koje se ikada dogodilo kod nas, rekao je klimatolog, Vladimir Đurđević i naglasio da svi moraju da se naviknu na novu klimu i klimatske promjene, koje u regionu napreduju brže nego u ostatku svijeta.
Vrućina (Ilustracija: D.S. Kodar) - Foto: RTRS
Vrućina (Ilustracija: D.S. Kodar)Foto: RTRS

- Do kraja ljeta nas očekuje više toplotnih talasa. Јun je već najtopliji mjesec ikada, imaćemo jedno od najtoplijih ljeta koje se ikada dogodilo kod nas - rekao je on za Tanjug i podsjetio da je u Srbiji bio drugi najtopliji jun od kada se vrše mjerenja temperature.

Imali smo jul prije jula, zbog klimatskih promjena, rekao je Đurđević i naglasio da je klima promijenjena, jer je globalno društvo emitovalo ogromne količine ugljen dioksida.

- Klimatske promjene, u cijelom regionu Јugoistočne Evrope, malo brže napreduju od globalnog prosjeka, cijela planeta je toplija za stepen, a u našem regionu za malo više od dva stepena - naveo je klimatolog.

Prema njegovim riječima, taj mediteranski region signal je klimatskih promjena jer postaju brže vidljive.

- Dobro smo demonstraciono polje na neki način da se vidi kako već sada izgledaju klimatske promjene i kako će one izgledati - rekao je Đurđević.

Naveo je da građani u gradskom prevozu ili na betonu osjećaju temperaturu koja je viša od one koju su najavili meteorolozi.

- Kada je čovjek na nekom trgu, okružen velikom količinom betona i zgrada, one isijavaju dodatnu temperaturu, centar grada je uvijek topliji od periferije - rekao je on i dodao da je u tom slučaju tačno kada građani kažu da osjećaju više temperature od prognoziranih.

Na pitanje da li je Srbija daleko od italijanskog scenarija, gdje je između ostalog na snazi zabrana pranja automobila zbog manjka vode, Đurđević kaže da Srbije nije daleko od toga.

Prema njegovim reijčima, posljednjih 10 godina svjedoci smo manje padavina ljeti, manjak vode koji uzrokuje niz problema, u proizvodnji struje, poljoprivredi, napajanju stoke...

Dodao je da će Srbija do sredine nedjelje biti pod uticajem toplog talasa.