latinica  ћирилица
04/07/2022 |  09:27 ⇒ 09:36 | Autor: SRNA

Evakuacija desetina hiljada stanovnika Sidneja (FOTO/VIDEO)

Desetine hiljada stanovnika Sidneja pozvano je na evakuaciju usljed kiša i poplava koje su pogodile nizinska predgrađa.
Poplave u Australiji (Foto: EPA-EFE/BIANCA DE MARCHI) -
Poplave u Australiji (Foto: EPA-EFE/BIANCA DE MARCHI)

Tokom vikenda u nekim dijelovima države palo je kiše u količini za oko mjesec dana, a, prema predviđanjima meteorologa, jaka kiša očekuje se i danas na istočnoj obali Australije i širom Novog Јužnog Velsa.

U državi Novi Јužni Vels oko 30.000 stanovnika dobilo je naredbu da se evakuiše ili je upozoreno na predstojeću evakuaciju.

U nekoliko zapadnih predgrađa najvećeg grada Australije poplave su potopile kuće, farme i mostove.

U naredna 24 časa moglo bi da padne oko 100 milimetara kiše u dužini od oko 300 kilometara duž obale Novog Јužnog Velsa od Njukasla do Sidneja, saopštio je Biro za meteorologiju.

Kiša bi mogla da izazove iznenadne poplave i klizišta, a riječni slivovi već su blizu punog kapaciteta nakon što fenomen "La ninja", obično povezan sa povećanim padavinama, pogađa istočnu obalu Australije tokom posljednje dvije godine.

Neka područja bi mogla da se približe ili premaše nivoe poplava iz marta 2021. i marta i aprila ove godine, upozoravaju meteorolozi.

Rizik od velikih poplava ostao je iako bi intenzivan vremenski sistem mogao oslabiti večeras, navodi se u saopštenju.

Lokalni mediji javili su da je u toku operacija spasavanja 21 člana posade sa teretnog broda, koji je ostao bez struje južno od Sidneja.

Na snimcima na društvenim mrežama vide se benzinske pumpe, kuće, automobili i ulični znakovi u zapadnim predgrađima djelimično pod vodom, dok kante smeća plutaju po poplavljenim putevima. Vojska učestvuje u evakuaciji.

Smatra se da klimatske promjene doprinose čestim kataklizmičkim vremenskim pojavama, saopštio je Savjet za klimu, dodajući da je Australija nedovoljno pripremljena.