latinica  ћирилица
04/07/2022 |  09:39 ⇒ 10:54 | Autor: SRNA

Anđelković: Srbi moraju beskompromisno štititi ono što je njihovo

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da Srbi moraju da beskompromisno štite sve što je njihovo, budući da Zapad traži od njih da počine samoubistvo, odnosno da uvedu sankcije Rusiji, odreknu se Kosova i Metohije i da prihvate centralizaciju BiH na uštrb Republike Srpske.
Dragomir Anđelković (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC) -
Dragomir Anđelković (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC)

- U okolnostima kada neko pokušava da nam otme sve što je bitno, jedino razumno rješenje je da zauzmemo odbrambeni položaj i budemo spremni da beskompromisno štitimo ono što je naše - rekao je Anđelković za "Večernje novosti".

On je dodao da manevarskog prostora nema i da se propuštanjem i dodvoravanjem samo prizivaju nevolje.

Prema njegovim riječima, Vašington je svjestan da gubi globalnu trku, pa pojačava pritisak na Srbe, ali da je u tome dobro što oslabljeni Zapad ne smije da reskira da otvorinovi front.

- Otuda prije blefira da je spreman da pokrene akciju protiv nas, nego što je realno voljan da uradi. Zapad prijeti na sto načina, ali malo toga može da uradi. Vodi protiv nas akciju zastrašivanja, kako bismo sami, utonuvši u defetizam, za njega obavili posao - rekao je Anđelković.

Anđelković je ocijenio da je vrijeme da Srbija poništi paket briselskih sporazuma i da na sjeveru Kosova i Metohije obnovi srpske institucije.

On se saglasio da će to možda značiti zaoštravanje odnosa sa Zapadom i ekscese sa Prištinom.

- Ali, da su se naši preci svega plašili, srpska država nikada ne bi bila obnovljena ili bi 1914. godine nestala, prihvativši austrijski ultimatum - naglašava on.

Anđelković smatra da bi, štaviše, pragmatični Zapad, ako Srbija odlučno nastupi, mnogo ozbiljnije počeo da pregovara sa Beogradom umjesto da krene "đonom na Srbiju".

- U Vašingtonu i Briselu znaju da je prošlo vrijeme za tako nešto - kaže Anđelković.

On smatra da je Brisel odustao od Srbije i generalno od Zapadnog Balkana i da se tu ne treba zavaravati, te da su brutalne činjenice bolje od ružičastih laži.