latinica  ћирилица
04/07/2022 |  11:25 ⇒ 11:29 | Autor: SRNA

Protok gasa u Evropu stabilan

Tokovi ruskog gasa u Evropu preko gasovoda "Sjeverni tok 1" i kroz Ukrajinu danas su stabilni, kao i obrnuti tokovi na gasovodu "Јamal-Evropa", pokazali su podaci operatera.
Gasovod (Foto: EPA/PAWEL SUPERNAK) -
Gasovod (Foto: EPA/PAWEL SUPERNAK)

Fizički tokovi ka Njemačkoj kroz gasovod "Sjeverni tok 1" preko Baltičkog mora iznosili su 29.230.775 kilovat-časova, što je otprilike jednako nivou iznad 29.000.000 kilovat-časova tokom vikenda, pokazuju informacije kompanije operatera.

Ruski proizvođač gasa "Gasprom" je ovog mjeseca rekao da će kapacitet kroz gasovod biti smanjen na samo 40 odsto zbog odgođenog vraćanja opreme koju servisira njemački "Simens".

"Sjeverni tok" će biti podvrgnut redovnom godišnjem održavanju od 11. do 21. jula, smanjujući protoke na nulu i izazivajući zabrinutost zbog toga koliko brzo će poslije toga protok biti nastavljena.

Nominacije za dotok gasa u Slovačku iz Ukrajine preko granične tačke Velke Kapušan iznosile su danas 37,1 milion kubnih metara, što je nepromijenjeno u odnosu na prethodni dan, pokazali su podaci ukrajinskog operatera prenosnog sistema.

"Gasprom" je saopštio da je protok gasa za Evropu preko Ukrajine, odnosno ulazne tačke Sudža na nivou od 42,1 milion kubnih metara, što je nepromijenjeno u odnosu na juče.

Tokovi gasa na istok preko gasovoda "Јamal-Evropa" do Poljske iz Njemačke su uglavnom ostali nepromijenjeni.

Izlazni tokovi na mjernoj tački Malnov na njemačkoj granici iznosili su jutros 2.187.092 kilovat-časova na čas, u poređenju sa oko 2.130.000 kilovat časova tokom vikenda.