mtel
latinica  ћирилица
04/07/2022 |  12:43 ⇒ 12:43 | Autor: SRNA

Košarac: Potpisati sporazume o istočnoj i južnoj interkonekciji

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara uputilo je u proceduru inicijativu za zaključivanje međunarodnih sporazuma o izgradnji istočne gasne interkonekcije sa Srbijom i južne sa Hrvatskom, što su projekti od strateškog značaja.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

Resorni ministar Staša Košarac očekuje da će se ovo pitanje u najkraćem roku naći na dnevnom redu Savjeta ministara, budući da će istočna i južna interkonekcija imati ključnu ulogu za dugoročnu energetsku stabilnost u Republici Srpskoj i FBiH.

- Cijeneći značaj diverzifikacije i obezbjeđivanja više izvora snabdijevanja gasom, te poštujući ustavne nadležnosti, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa ovo pitanje stavilo je u vrh prioriteta, tako da smo promptno reagovali i završili svoj dio posla. Riječ je o projektima od strateškog značaja - naglasio je Košarac.

On je objasnio da su nadležne institucije Republike Srpske i Brčko distrikta dostavile pozitivna mišljenja, te da isto očekuje u najkraćem roku od FBiH, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

- U stalnom sam kontaktu sa resornim ministrom iz FBiH Nerminom DŽindićem i federalnim premijerom Fadilom Novalićem, koji su me obavijestili da u tom entitetu postoji politički stav da se podrže obje interkonekcije, tako da čekamo samo formalno mišljenje federalne Vlade, kako bismo nastavili sa realizacijom - poručio je Košarac.

On je ponovio stav da svi nivoi vlasti u BiH treba prioritetno da podrže projekte koji će kao rezultat imati povećanje bezbjednosti snabdijevanja potrošača prirodnim gasom.

- Smatram da je izuzetno važno da obezbijedimo više interkonekcija, kako bi gas bio dostupan što većem broju građana i privrednih subjekata u Republici Srpskoj i FBiH. Istočna i južna interkonekcija su projekti koji će, sasvim sigurno, doprinijeti dugoročnom i pouzdanom snabdijevanju gasom, ali i bržem ekonomskom razvoju, poboljšanju standarda i kvaliteta života, kao i zaštiti životne sredine - naglasio je Košarac.

On je posebno pozdravio aktivnosti institucija i predstavnika Republike Srpske na svim nivoima vlasti kada je u pitanju realizacija energetskih projekata, sa fokusom na omogućavanje dovoljnih količina gasa za stanovništvo i privredu Republike Srpske i FBiH.

- S tim u vezi, ponovo ću ukazati na dogovor srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom o tome da se za Republiku Srpsku i za FBiH omogući gas po cijenama koje su najpovoljnije u Evropi. Na osnovu tog dogovora, naši građani i domaća privreda će imati gas po jeftinijim cijenama, što je od ključne važnosti u aktuelnim okolnostima i poremećajima na globalnom tržištu - istakao je Košarac.