latinica  ћирилица
04/07/2022 |  13:41 ⇒ 13:42 | Autor: SRNA

Selaković i Sijarto potpisali sporazum o graničnoj kontroli

Srbija i Mađarska potpisale su danas sporazum, kojim se reguliše granična kontrola u drumskom, željezničkom i vodnom saobraćaju, čime bi trebalo da se ubrzaju procedure i olakša prelazak granice u oba pravca.
Nikola Selaković i Peter Sijarto (Foto: TANJUG/ALEKSANDRA ORLIC) -
Nikola Selaković i Peter Sijarto (Foto: TANJUG/ALEKSANDRA ORLIC)

Sporazum su u Subotici potpisali ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković i šef mađarske diplomatije Peter Sijarto.

Selaković je na zajedničkoj pres-konferenciji rekao da su potpisane izmjene i dopune sporazuma, koje će u velikoj mjeri doprinositi smanjenju gužvi na graničnim prelazima koji postoje.

On kaže da je potpisivanje sporazuma uslovljeno i razvojnim projektom između Mađarske i Srbije, odnosno izgradnjom brze pruge koja će povezati Beograd i Budimpeštu.

Selaković je podsjetio i na ranije potpisan memorandum o razumevanju o nastavku saradnje u oblasti energetike, koji podrazumijeva skladištenje 500 miliona kubnih metara gasa u Mađarskoj što će Srbiji omogućiti da u periodu od 1. oktobra ove do 1. aprila naredne, lakše prolazi kroz energetsku krizu.

On je rekao da je na sastanku bilo riječi i o daljem razvoju ekonomske saradnje, kao i angažovanju na infrastrukturnim projektima regionalne saradnje.

Sijarto je istakao da je prijateljstvo između dvije zemlje istorijsko i da se svakim danom pišu nova poglavlja saradnje, te da je u prvoj polovini ove godine udvostručena trgovinska razmjena između dvije zemlje za 117 odsto.

- Najveći poduhvat je modernizacija pruge Beograd-Budimpešta. Radovi će kod nas početi 1. avgusta, što znači da ćemo morati da odredimo novi granični prelaz za željeznički saobraćaj, gdje ćemo moći da obezbedimo međunarodni promet robe - rekao je Sijarto.

On je naveo da će željeznički robni promet prolaziti kroz Reske, gdje će se se obavljati i granična kontrola u međunarodnom željezničkom saobraćaju, prenio je Tanjug.