latinica  ћирилица
04/07/2022 |  13:49 | Autor: SRNA

Najavljeno zatvaranje benzinskih pumpi nakon odluke Vlade Hrvatske

Udruženje malih distributera goriva najavilo je zatvaranje benzinskih pumpi nakon što je Vlada Hrvatske danas donijela novu odluku i zamrznula cijene goriva na još 14 dana.
Gorivo - Foto: RTRS
GorivoFoto: RTRS

Iz Vlade su naveli da se novom odlukom fiksiraju i veleprodajne cijene, čime se štite mali distributeri.

Iz Udruženja poručuju da je neprihvatljiva i neodrživa za male distributere goriva današnja odluka Vlade Hrvatske prema kojoj režim određivanja najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata ostaje isti kao i prethodnih 14 dana, a veleprodajne cijene fiksiraju tako da sa svim javnim davanjima ne mogu iznositi više od krajnje maloprodajne cijene propisane Uredbom za maloprodajna mjesta izvan auto-puteva.

Oni ukazuju da ovakva uredba podrazumijeva da će mali distributeri gorivo kupovati i prodavati po istoj cijeni, što za njih znači dalje gubitke jer nisu ukalkulisani njihovi troškovi, prije svega troškovi prevoza goriva.

Mali distributeri goriva poručuju da je neprihvatljiva i teza o tome da su u prošloj godini ostvarili velike prihode, dok se nigdje ne pominju troškovi.

"Poslovanje malih distributera u ovim je okolnostima neodrživo i stoga ćemo sigurno ići u zatvaranje benzinskih pumpi, što znači ugroženu egzistenciju za gotovo 1.000 porodica", poručuju iz Udruženja.

Oni upozoravaju da će ove mjere Vlade izazvati i nestašice goriva, što nikako nije dobro u vrijeme turističke sezone i apeluju da Vlada Hrvatske omogući da se cijena goriva reguliše u skladu sa tržišnim kretanjima.

Predsjednik Udruženja malih trgovaca naftnim derivatima Armando Miljavac rekao je da će mali trgovci početi da zatvaraju benzinske pumpe, a rješenje vidi u tome da im država prodaje gorivo iz rezervi po povoljnijim cijenama.