latinica  ћирилица
04/07/2022 |  17:57 ⇒ 05/07/2022 | 10:05 | Autor: RTRS

Pojedina banjalučka naselja bez kapi vode; U prijedorskim selima uskoro normalno vodosnabdijevanje (VIDEO)

Zbog nestašice vode u većini banjalučkih prigradskih naselja vanredna je situacija. I sela na području Prijedora imaju problem sa vodosnabdijevanjem. Najkritičnije je u Јelićkoj zbog kvara na pumpnoj stanici na sistemu Crno vrelo.
Nestašica vode - Foto: RTRS
Nestašica vodeFoto: RTRS

Banjalučka prigradska naselja inspekcija čak dva puta u toku dana kontroliše da li se voda racionalno troši. Građani su ogorčeni i pitaju zašto se nije djelovalo ranije jer su meteorolozi upozoravali na ekstremno visoke temperature i sušu.

U Verićima već 15-ti dan nema vode. Na farmi Vinke Savić žedno je 90 grla stoke! Samo u jednom tropskom danu, jednoj kravi potrebno je više od 100 litara vode. Zbog svega ovoga ugrožena je proizvodnja mlijeka.

Vinka moli sugrađane da racionalnije trše vodu jer, dok je ona nema ni za piće, pojedinci u dvorištima imaju pune bazene.

I nadležni su saglasni - jedan najvećih uzroka nestašice vode u prigradskim naseljima jeste punjenje bazena i zalivanje bašta. Korišćenje vode iz hidrantske mreže za ove namjene je i krivično djelo. Međutim, kada se sve to znalo zašto nadležni nisu preventivno djelovali?

Siniša Štrbac, predstavnik Odjeljenja za inspekcijske poslove komunalne policije Banjaluka ističe da se jeste zakasnilo, ali je apelovao još jednom da se racionalno koristi voda.

Da li će u još nekim banjalučkim naseljima zbog nestašice vode biti proglašena vanredna situacija, odlučiće sutra Štab za vanredne situacije.

Iz prijedorskog Vodovoda očekuju da će se uskoro uspostaviti normalno vodosnabdijevanje. Ono što građani prijedorskih naselja godinama čekaju jeste izgradnja vodovoda što bi značilo i trajno rješavanje probema vodosnabdijevanja.

Mještani Јelićke, ali i okolnih sela po vodu idu na šumske izvore i obližnje rijeke. Vodu toče ručno i dovoze traktorima. Zbog dugotrajne suše presušili su i mnogi seoski bunari.

Dragan Stamenić, direktor Vodovoda Prijedor, kaže da bi ovo prijedorsko naselje vodu bi trebalo da dobije do kraja sedmice.

Problema sa vodosnabdijevanjem imaju i druga prijedorska naselja, posebno sela. Iz Vodovoda apeluju da se voda ne koristi za punjenje bazena i zalivanje usjeva. Ono što bi trajno riješilo problem vodosnabdijevanja jeste završetak vodovoda na koji građani brojnih naselja čekaju godinama.