latinica  ћирилица
04/07/2022 |  18:14 ⇒ 18:15 | Autor: SRNA

Nosović: Na entitetskom nivou osnovati institucije za traženje nestalih

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Anđelko Nosović smatra da bi za traženje nestalih Srba i pripadnika drugih naroda u Odbrambeno-otadžbinskom ratu najbolje bilo osnovati entitetske institute za traženje nestalih, jer sadašnji na nivou BiH ne služi svrsi.
Anđelko Nosović - Foto: RTRS
Anđelko NosovićFoto: RTRS

Komentarišući izjavu predsjedavajućeg Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Muje Hadžiomerovića da je došlo vrijeme kada bi trebalo osnovati "zavod sudske medicine na nivou BiH - Nosović je rekao Srni da je to nedopustivo, te ukazao i da Institut za nestala lica BiH već dugo ne radi na planu pronalaženja nestalih Srba tokom proteklog rata.

On je rekao da se ništa nije uradilo otkada je Amor Mašović na čelu Instituta, da godinama nije pronađena nijedna srpska žrtva, dok se s druge strane identifikuju tijela i stradali iz reda druga dva naroda.

- Institut ne služi svojoj svrsi, niti ima ulogu da identifikuje i pronađe i srpske žrtve. Zato mi u to nemamo povjerenje i maksimalno se zalažemo da se on ukine ili da se formira takva institucija na nivou Srpske. Јer dok je bila, pronađen je veliki broj nestalih, a otkako je to postalo zajedničko, nema apsolutno nikakvog pomaka kada su u pitanju Srbi - izjavio je Nosović.

On je negativno ocijenio izjavu Hadžiomerovića da Institut za nestala lica BiH sve vrijeme radi, da se bez diskriminacije traže i pronalaze Bošnjaci, Srbi i Hrvati.

- Sve informacije koje dobijemo na terenu, mi procesuiramo, preispitujemo, izlazimo na teren. Posljednjih dana obilazimo mrtvačnice u BiH, između ostalog bili smo i u Banjaluci. Za mene su bile iznenađenje informacije koje sam dobio koliko je identifikovanih lica, a ne obavljaju se sahrane da bi se taj broj i dalje vodio u evidencijama - rekao je Hadžiomerović.

U narednom periodu, kaže, nastojaće da "čiste" mrtvačnice, te dodaje da ima 3.000 NN lica i veliki broj lica sa nekompletnim ostacima gdje traže saglasnost porodica da to obave.