latinica  ћирилица
04/07/2022 |  18:22 ⇒ 19:32 | Autor: SRNA

Potvrđeno pet godina zatvora bivšem direktoru firme Konjuh

Vrhovni sud FBiH potvrdio je presudu Kantonalnog suda Tuzla za Eldina Brčaninovića, bivšeg direktora firme "Konjuh" iz Živinica, kojom je osuđen na petogodišnju kaznu zatvora zbog zloupotrebe položaja i ovlašćenja, saopštilo je Kantonalno tužilaštvo TK.
Vrhovni sud Federacije BiH - Foto: klix.ba
Vrhovni sud Federacije BiHFoto: klix.ba

Brčaninoviću je izrečena i bezbjednosna mjera zabrane obavljanja dužnosti ili funkcije direktora u privatnim ili javnim preduzećima, ustanovama ili organima u BiH u trajanju od pet godina, te se obavezuje da oštećenoj firmi "Konjuh" u stečaju iz Živinica na ime naknade štete isplati iznos od 105.000 KM u roku od 30 dana.

Brčaninović se teretio da je kao direktor i odgovorna osoba u firmi "Konjuh" Živinice zloupotrijebio ovlaštenja, postupao suprotno interesima službe i "Konjuha" i suprotno propisima koji su ga obavezivali na zakonito, savjesno i odgovorno poslovanje.

Kako se navodi, Brčaninović je u firmi "BH Pelet" iz Živinica, u kojoj je bio jedan od osnivača i sa kojom je "Konjuh" imao zaključene ugovore o poslovnom odnosu, pribavio imovinsku korist od oko 475.000 KM

U prvoj tački optužnice navodi se da je ovoj firmi zloupotrebom položaja pribavio korist u iznosu od oko 370.000 KM tokom poslovnog odnosa vezanog za rekonstrukciju kotlovnice za proizvodnju peleta, o kojem iznosu je nadležni sud ranije odlučio u parničnom postupku.

U drugoj tački optužnice se navodi da je istoj firmi pribavio korist u iznosu od 105.000 KM tako što je odobrio isplaćivanje fakture za ovu firmu za izvođenje radova na nadstrešnici kotlovnice koji nikada nisu izvedeni.

Sud je u odnosu na ovu tačku optužnice obavezao osuđenog da na ime naknade štete isplati ovaj iznos firmi "Konjuh" u stečaju.