latinica  ћирилица
04/07/2022 |  18:52 ⇒ 05/07/2022 | 10:05 | Autor: RTRS

Iz Srpske nezadovoljni radom Instituta za nestale BiH (VIDEO)

Republika Srpska traga za 1.652 nestala lica od kojih su, više od hiljadu, civili. Godinama upozoravaju na zastoj u traženju, ali njihov apel, čini se, ne dolazi do Instituta za nestala lica BiH.
Republika Srpska - Foto: RTRS
Republika SrpskaFoto: RTRS

Dok porodice upozoravaju da se mora riješiti pitanje rada Instituta za nestala lica BiH, iz ove institucije traže političku podršku od predstavnika Evropske unije i osnivanje "Zavoda za sudsku medicinu" na nivou BiH.


U Institutu se danas pohvališe kako rade bez diskriminacije i to u prisustvu evropskih predstavnika. Zatražili su i njihovu dalju političku podršku, ne bi li ostali do kraja i, kako kažu, obavili svoj zadatak. Očigledno su im zasmetali zaključci Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju nadležnosti.

- Među tih pet institucija bio je Institut za traženje nestalih, dakle ovaj institut cijelo vrijeme radi bez diskriminacije, za sve tražimo i pronalazimo i Bošnjake i Srbe i Hrvate i to bi trebalo tako i ostati - rekao je Mujo Hadžiomerović, predsjedavajući Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH.

Ili totalna reorganizacija Instituta ili vraćanje na komisijsko traženje kao što je bilo prije 1.1.2008. godine - stav je institucija Srpske. Lazić pita zašto od tada do danas nije nađeno više od 265 tijela srpske nacionalnosti. Na konkretno pitanje snosi li Institut odgovornost, dobili smo opet odgovor o nediskriminaciji kao jednom od ključnih principa i daljim namjerama.

Hadžiomerović je rekao da su obišli mrtvačnice u BiH, između ostalog, i u Banjaluci, te da je dobio informacije koliko je identifikovanih posmrtnih ostataka, ali da se njihova sahrana ne obavlja, navodno da bi se taj broj i dalje vodio u  evidenciji da se traga za njima.

Lazić negira te navode, te pita šta je onda Institut uradio po tom pitanju, jer je to u njegovoj nadležnosti.

- Ako je tijelo identifikovano, oni bi trebalo da stupe u kontakt sa porodicom i da predaju posmrtne ostatke - kaže Lazić.

Upravljačke strukture, nesaradnja, trošenje sredstava - brojna pitanja upućena su Institutu iz Republike Srpske. Iz Evropske unije podržavaju proces traženja.

Ekaterina Dorondova, zamjenik šefa Delegacije EU u BiH, kaže da je Evropska unija rasporedila tri miliona evra pomoći za ICMP za projekat koji se trenutno odvija u BiH. Osim toga planirana su i dodatna tri miliona evra za budući projekat, kao i 1,5 milion evra za regionalni projekat, dakle ukupno 7,5 miliona evra pomoći od Unije.

Uz podršku radu Instituta, Dorodonova je i za uspostavljanje laboratorije za DNK analizu na nivou BiH, za koju je već izdvojeno 150 hiljada evra. Na najavu mogućnosti formiranja Zavoda za sudsku medicinu na nivou BiH oštra regovanja boračkih udruženja iz Srpske. Za njih je Hadžiomerovićeva inicijativa nedopustiva. Predlažu da se na entitetskom nivou formiraju institucije za traženje nestalih.