latinica  ћирилица
04/07/2022 |  20:13 | Autor: SRNA

Hrvatska: Objavljena uputstva šta se smije, a šta ne smije prenijeti preko granice

Carinska uprava Hrvatske objavila je danas uputstva o tome koliko i koju robu je moguće prenijeti preko granice, prema kojima stanovnicima trećih zemalja, u koje spada i BiH, nije dopušten unos mesa, mlijeka ili mliječnih i mesnih proizvoda.
Granični prelaz (foto: TANJUG / TANJA VALIČ) -
Granični prelaz (foto: TANJUG / TANJA VALIČ)

Prema toj uredbi, putnicima je omogućen unos ličnog prtljaga, koji podrazumijeva lične stvari opravdano neophodne za putovanje i boravak izvan mjesta stalnog boravišta kao što su obuća, odjeća, higijenske potrepštine, mobilni elektronski uređaji, prenosi Јutarnji list.

Za robu koju uvoze putnici s boravištem izvan carinskog područja EU, odobrava se privremeni uvoz uz potpuno oslobađenje od uvozne carine i drugih javnih davanja.

Količinsko oslobađanje od carina, PDV-a i akciza odnosi se na proizvode poput duvanskih prerađevina i važi za količinu do 200 cigareta ili 250 grama duvana za pušenje za putnike u vazdušnom saobraćaju, dok su u drumskom i željezničkom prevozu dozvoljene količine pet puta manje.

Kada je riječ o alkoholnim pićima, moguće je unijeti maksimalno četiri vina ili 16 piva. Ali, kako je naglašeno, te olakšice ne važe za putnike mlađe od 17 godina.

Pomenutom uredbom, kako se kaže, postoje i količinska ograničenja i zabrane uvoza hrane životinjskog porijekla koju putnici u ličnom prtljagu mogu unositi bez pregleda graničnog veterinarskog inspektora.

Navedena ograničenja i zabrane odnose se i na male pošiljke robe koje se šalju fizičkim osobama /poštom ili kurirskom uslugom/ i nisu namijenjene stavljanju na tržište.

Prema toj uredbi, unošenje gotovih lijekova za lične potrebe putnika moguće je u količinama potrebnim najviše za liječenje do mjesec dana uz uslov da su odobreni od nadležnih tijela zemlje proizvođača.

Ističe se da se oslobađanje od plaćanja carine, PDV-a i akciza odnosi na uvoz robe čija ukupna vrijednost ne premašuje 3.200 kuna /425 evra/ za putnike u pomorskom i vazdušnom saobraćaju, 2.200 kuna /292 evra/ iznosi po putniku za ostale vrste prevoza, kao i 1.100 kuna /146 evra/ za putnike mlađe od 15 godina, nezavisno o prevoznom sredstvu kojim putuju.

Osoba koja želi da koristi oslobađanje od plaćanja carine prema pomenutoj uredbi, treba da podnese zahtjev nadležnom mjestu u Hrvatskoj.

Ova uputstva odnose se i na Srbiju, Crnu Goru i samoproglašeno Kosovo.