latinica  ћирилица
05/07/2022 |  09:04 | Autor: SRNA

Otvoren filmski festival u Sopotu

Svečano je otvoren jubilarni 50. filmski festival u Sopotu i tom prilikom uručene su nagrade za doprinos filmskoj umjetnosti renomiranim stvaraocima – scenografu Milenku Јeremiću, scenaristi i reditelju Dušanu Kovačeviću, reditelju Zdravku Šotri i glumici Tanji Bošković.
Otvoren jubilarni 50. filmski festival u Sopotu - Foto: SRNA
Otvoren jubilarni 50. filmski festival u SopotuFoto: SRNA

Јeremić je sinoć, primajući nagradu za doprinos filmskoj umjetnosti, rekao da je počeo da se bavi ovim poslom u prvoj polovini prošlog vijeka i da nikada nije očekivao nagrade.

Akademik Dušan Kovačević podsjetio je da je na Festivalu bio i prije 50 godina družeći sa Velimirom Batom Živojinovićem i istakao da mu je čast što je ovu divnu nagradu dobio na jednom od najpopularnijih domaćih festivala.

- Imam dvojako osećanje, jedno - što sam ovo doživeo, a drugo što sam stariji od većine nagrada koje sam dobio. Pomalo je neobična i priča da su mnogi moji prijatelji sa kojima sam pravio filmove danas spomenici ili imaju nazive ulica. Lepše je bilo dok su bili živi - rekao je Kovačević.

U ime velikog autora Zdravka Šotre "Statuetu slobode" primila je glumica Tamara Aleksić, dok se publici u Sopotu lično poklonila proslavljena glumica, junakinja Kosmaja i još jedan ovogodišnji laureat Tanja Bošković.

Boškovićeva u vlasništvu već ima jednu "Statuetu slobode" koju je dobila 1982. godine kao najbolja glumica za film "Balkan ekspres".

U iščekivanju spomenika glumcu Bati Živojinoviću, koji će ovih dana biti postavljen ispred Centra za kulturu Sopot, njegov sin Miljko Živojinović podsjetio je na značaj ovog festivala koji je njegov otac izuzetno volio, a po kome je i jedna glumačka nagrada dobila ime.

- Na teritoriji Јugoslavije ovo je treći po trajanju festival, posle Pule i Niša. On je naša tradicija, znamenje, nešto što nam niko ne može osporiti. Ovaj datum će govoriti o tome gde se nalazi naš narod u filmskoj i u kulturi uopšte - rekao je Miljko.

Predsjednik Odbora Festivala Živorad Milosavljević koji je na sinoćnoj svečanosti smotru proglasio zvanično otvorenom rekao je da, osim rijetkih velikana, zbir mnogih malih djela talentovanih i vrijednih ljudi stvara duhovnu i materijalnu kulturu jednog naroda ili naseobine, bez obzira na njenu veličinu.

Publici je na otvaranju prikazan srpski blokbaster, film "Toma" Dragana Bjelogrlića i koreditelja Zorana Lisinca, a do 10. jula biće prikazano 26 filmova u takmičarskom programu, tri van konkurencije, kao i četiri naslova za najmlađe posjetioce.

O nagradama će odlučivati žiri koji čine Snežana Bogdanović, Andrej Šepetkovski i Radenko Ranković.