latinica  ћирилица
05/07/2022 |  09:53 ⇒ 19:41 | Autor: RTRS

NSRS o o usvajanju zoning planova urbanih zona "Klekovača"

Poslanici NSRS u toku današnjeg zasjedanja razmotrili su Prijedlog odluke o usvajanju Zoning plana područja posebne namjene "Hašani", informaciju o dugu Srpske, izvještaj Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH za 2021. godinu, izvještaj o radu MUP-a Srpske za prošlu godinu, izvještaj o radu i finansijski izvještaj Komisije za koncesije za 2021. godinu, finansijski izvještaj Agencije za visoko obrazovanje i izvještaj o radu i izvršenju Rebalansa finansijskog plana - budžeta ЈU "Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu" za period 1. 1 - 31. 12. 2021.
NSRS - prenos uživo -
NSRS - prenos uživo

>>> Prenos na RTRS plus i našem portalu <<<

Ombudsmani za ljudska prava BiH u 2021. godini registrovali su najveći broj žalbi koje se odnose na kršenje građanskih i političkih prava, uključujući pravosuđe i upravu, te ekonomskih i socijalnih prava, navedeno je u Godišnjem izvještaju ove institucije za 2021. godinu koju su danas razmotrili poslanici Narodne skupštine Republike Srpske.

U izvještaju se navodi da žalbe podnesene u tom periodu ukazuju da je građanima otežan pristup efikasnom pravosuđu, zaposlenju, socijalnim pravima, te da su često ove povrede uzrokovane visokim stepenom siromaštva, korupcije i migracija stanovništva.

Kako je istaknuto, tokom 2021. godine u bazi predmeta ove institucije ukupno je registrovano 2.946 žalbi što je u odnosu na 2020. godinu, kada je registrovano 2.716 žalbi, povećanje od 8,47 odsto.

Razmotren je i Izvještaj o izvršenju Plana rada i finansijskog plana Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Srpske za period 1. 1 - 31. 12. 2021. godine.

Nakon pauze pred poslanicima je rasprava o Godišnjem izvještaju o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmena za ljudska prva BiH za 2021. godinu.

Direktorka Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu Јasminka Vučković rekla je da je u prošloj godini Fond solidarnosti izvršio 227 uplata za liječenje i dijagnostiku 183 djece u inostranstvu. Ona je rekla da se 148 rješenja odnosilo na liječenja, a da su 79 rješenja izdata za dijagnostička genetska ispitivanja u inostranstvu.

Agencija za visoko obrazovanje Republike Srpske donijela je u prošloj godini dva rješenja o akreditaciji visokoškolskih ustanova i studijskih programa, rekla je direktor ove agencije Biljana Vojvodić.

Predsjednica Komisije za koncesije Maja Šuput izjavila je da je u prošloj godini Komisiji dostavljeno 17 novozaključenih koncesionih ugovora.

Šuputova je, obrazlažući izvještaj o radu i finansijski izvještaj Komisije za 2021. godinu, rekla da se trenutno realizuje 311 koncesionih ugovora.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske u prošloj godini uspješno je realizovalo poslove i zadatke, što se ogleda u povoljnom stanju bezbjednosti u oblasti borbe protiv kriminaliteta i bezbjednosti u saobraćaju, te očuvanju stabilnog reda i mira, istakao je ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač.

Lukač je naglasio da je stanje bezbjednosti u Republici Srpskoj bilo povoljno, te da je zabilježen pad kriminaliteta za 2,1 odsto uz povećanje koeficijenta ukupne rasvijetljenosti i rasvijetljenosti po nepoznatom izvršiocu.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković istakao je da je u Srpskoj neophodno postaviti znakove kojima će vozači biti informisani o stacionarnim kamerama za kontrolu brzine saobraćaja, kako bi bila izbjegnuta sudska odlučivanja.

Šef Kluba poslanika SDS-a Miladin Stanić smatra da MUP Srpske svake godine podiže nivo djelovanja, poboljšava rezultate i opremljenost, ali da to, ipak, "nije zadovoljavajuće".

Poslanik PDP-a Milan Švraka rekao je da MUP mora biti dodatno kadrovski i materijalno opremljen kako bi uspješno odgovorio na sve izazove.