latinica  ћирилица
05/07/2022 |  10:49 ⇒ 10:49 | Autor: SRNA

Karan: Medicinska djelatnost i sudska medicina su u nadležnosti entiteta

Direktor Zavoda za sudsku medicinu Republike Srpske Željko Karan smatra da je za Republiku Srpsku neprihvatljivo osnivanje zavoda sudske medicine na nivou BiH, jer bi to predstavljalo prenos nadležnosti sa Srpske na nivo BiH, ističući da su prema trenutno važećim propisima medicinska djelatnost i sudska medicina u nadležnosti entiteta.
Željko Karan, direktor Zavoda za sudsku medicinu -
Željko Karan, direktor Zavoda za sudsku medicinu

- Ideja da se na nivou BiH formira zavod za sudsku medicinu nije nova, jer se o tome počelo govoriti još prije 15 godina. Formiranje takve ustanove bio bi prenos nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH - rekao je Karan Srni.

On je napomenuo da u Republici Srpskoj postoji Zavod za sudsku medicinu koji od osnivanja aktivno radi na obradama i identifikacijama žrtava rata, dok na nivou Federacije BiH takva ustanova ne postoji.

Karan je podsjetio da je nedavno obavio 12 identifikacija u Istočnom Sarajevu, te da će se narednih dana Zavod za sudsku medicinu Republike Srpske finalno baviti identifikacijom kostiju koje su davno ekshumirane, forenzički obrađene, sa kojih su skinuti uzorci za DNK analizu, te pristigli rezultati DNK analize.

Predsjedavajući Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Mujo Hadžiomerović izjavio je da je došlo vrijeme kada bi trebalo osnovati "zavod sudske medicine na nivou BiH".