latinica  ћирилица
05/07/2022 |  14:03 ⇒ 14:07 | Autor: SRNA

Posvećenost osiguranju zakonitosti i bezbjednosti izbornog procesa

Na sastanku predstavnika Tužilaštva BiH i Centralne izborne komisije BiH istaknuto je da će ove dvije institucije zajednički raditi kako bi se spriječile i otklonile sve potencijalne opasnosti ugrožavanja izbornog procesa, te uspostavili mehanizmi koji će dovesti do efikasnog dokumentovanja i procesuiranja počinilaca krivičnih djela, ukoliko se evidentiraju.
Sastanak Tužilaštva i CIK-a - Foto: SRNA
Sastanak Tužilaštva i CIK-aFoto: SRNA

U Tužilaštvu BiH u Sarajevu održan je sastanak vršioca dužnosti glavnog tužioca Milanka Kajganića, njegovog zamjenika, kao i tužilaca sa delegacijom CIK-a BiH, na čelu sa predsjednikom Suadom Arnautovićem, a centralne teme sastanka odnosile su se na zakonitost i bezbjednost predstojećeg izbornog procesa u BiH.

Zvaničnici dvije institucije istakli su da se prate sve pojave i dešavanja koje mogu ukazivati na eventualnu ugroženost i nezakonito djelovanje u vezi sa izbornim procesom, kako u fazi prijava i tekućih priprema za predstojeće opšte izbore, tako i u nastavku procesa u narednom periodu kada se očekuje intenzivna izborna kampanja kao i izborni proces 2. oktobra, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Kajganić je istakao da će Tužilaštvo BiH dati punu podršku osiguranju zakonitosti i bezbjednosti izbornog procesa, u svim segmentima iz svoje nadležnosti, kao i da se u saradnji sa partnerskim institucijama i agencijama za sprovođenje zakona, već vrše dogovori i potrebne pripremne aktivnosti.

On je istakao da će se insistirati na uspostavljanju mehanizama, koji će građanima i subjektima koji učestvuju u izbornom procesu osigurati brzo prijavljivanje bilo kakvih nezakonitosti u vezi sa izbornim procesom, kako u BiH, tako i u inostranstvu.

Kajganić je dodao i da će se sa partnerskim institucijama dogovoriti mehanizimi brzog reagovanja i dokumentovanja bilo kakvih nezakonitosti i mogućih krivičnih djela povezanih sa izbornim procesom, navedeno je u saopštenju.