latinica  ћирилица
05/07/2022 |  14:35 ⇒ 21:14 | Autor: SRNA

Šojgu: Zapad do sada isporučio Kijevu više od 28.000 tona naoružanja

Zapad je do sada Ukrajini isporučio više od 28.000 tona vojnog tereta, izjavio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu na savjetovanju u resornom ministarstvu.
Sergej Šojgu (Foto: EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY/KREMLIN POOL/SPUTNIK/ POOL MANDATORY CREDIT) -
Sergej Šojgu (Foto: EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY/KREMLIN POOL/SPUTNIK/ POOL MANDATORY CREDIT)

Prema njegovim riječima, kolektivni Zapad nastavlja masovno da isporučuje naoružanje kijevskom režimu, u nadi da će tako produžiti trajanje sukoba u Ukrajini.

- Dio tog naoružanja koje Zapad isporučuje Ukrajini odlazi na Bliski istok, a djelimično dospjeva i na crno tržište - upozorio je ruski ministar.

On je, takođe, istakao da je u proteklih deset dana likvidirano 170 stranih plaćenika, a da je 99 njih odbilo da i dalje učestvuje u borbenim dejstvima i napustilo teritoriju Ukrajine.

Sergej Šojgu je, takođe, obavijestio predstavnike vojnog resora, da je opasnost od mina u luci Marijupolja potpuno otklonjena i da su formirana dva bezbjedna koridora za isplovljavanje brodova u Crno i Azovsko more.

- Realizuje se kompleks mjera za zaštitu bezbjednosti plovidbe brodova u akvatorijama Crnog i Azovskog mora. Formirali smo dva humanitarna koridora za kretanje civilnih brodova. Potpuno je otklonjena opasnost od mina u akvatoriji luke Marijupolj - rekao je ministar.

On je dodao da je do sada provjereno više od 3.700 hektara u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, pronađeno je i demontirano 46.379 eksplozivnih naprava.

Ministar odbrane Rusije je naglasio da će se specijalna vojna operacija u Ukrajini nastaviti dok ne budu potpuno ispunjeni svi postavljeni zadaci, a da je njen prioritet da se sačuvaju životi i zdravlje ruskih vojnika i bezbjednost civilnog stanovništva.

On je naglasio da se regruti ne upućuju u zonu sprovođenja specijalne vojne operacije.