latinica  ћирилица
05/07/2022 |  15:10 ⇒ 15:10 | Autor: SRNA

Košarac: Očekujem odluku o gasnoj interkonekciji sa Srbijom i Hrvatskom

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac očekuje da će Savjet ministara donijeti odluku o zaključivanju međunarodnih sporazuma o izgradnji istočne gasne interkonekcije sa Srbijom i južne sa Hrvatskom.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

- Važno je obezbijediti što je moguće više interkonekcija kako bi gas ušao u Republiku Srpsku i Federaciju BiH - rekao je Košarac novinarima u Banjaluci.

On kaže da je ovo pitanje značajno sa aspekta razvoja infrastrukture, te cijene gasa građanima i privrednim subjektima u Republici Srpskoj i FBiH.

- Vjerujem da ćemo na temelju svih preporuka Evropske energetske zajednice i primjera prakse drugih zemalja, pitanje skladištenje gasa rješavati na adekvatan način - istakao je Košarac.

On je podsjetio da su projekte iz Republike Srpske često osporavali predstavnici FBiH u zajedničkim institucijama BiH, navodeći primjer hidroelektrane "Buk Bijela".

- Postoji tendencija da bi se isto moglo desiti kada je u pitanju nova gasna istočna interkonekcija. Republika Srpska se time ne bavi i ne osporava investicione zamahe FBiH - napomenuo je Košarac.

On je rekao da FBiH uvijek ima neke političke predrasude i da tako nešto radi Republici Srpskoj - od inicijative za "Otvoreni Balkan" do infrastrukturnih projekata.