latinica  ћирилица
05/07/2022 |  15:32 | Autor: SRNA

Јoković: Za Podgoricu dobro da bude dio "Otvorenog Balkana"

Za Crnu Goru bi bilo dobro da bude dio "Otvorenog Balkana", ocijenio je potpredsjednik Vlade za ekonomski sistem Vladimir Јoković na zasjedanju crnogorskog parlamenta i dodao da je ideja o toj regionalnoj inicijativi previše politizovana.

Јoković je, odgovarajući na pitanje poslanika Demokrata Zdenke Popović šta ta inicijativa nudi a da ne postoji kroz Cefta program i Berlinski proces i da li je kompatibilna sa težnjama Crne Gore na putu ka EU, naglasio da je ideja o "Otvorenom Balkanu" u Crnoj Gori previše politizovana ali da ona nema nikakve veze sa politikom.

Prema njegovim riječima, u Crnoj Gori se govori da neko želi "veliku Srbiju", a u suštini sve što se tiče ovoga jeste da se želi veliko pojednostavljeno tržište, slobodan protok ljudi, robe i kapitala.

Јoković, koji je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, dodaje da je isključivo riječ o ekonomskom interesu zemlja zapadnog Balkana. "Kao privrednik mislim da je to odličan okvir u koji treba da uđe i Crna Gora", ističe on i navodi da je formirana komisija koja će ispitati da li bi to imalo štetnih posljedica po Crnu Goru.

Ministar dodaje da evropski predstavnici kažu da to ni u jednom slučaju ne može uticati na proces pridruživanja Crne Gore EU.