latinica  ћирилица
05/07/2022 |  15:48 ⇒ 18:00 | Autor: RTRS

Protest kupaca stanova u Doboju - 20 godina traže stanove koje su platili (VIDEO)

U Doboju je danas održan protest kupaca stanova u nedovršenoj zgradi "Aleksandrija".
Protesti u Doboju - Foto: RTRS
Protesti u DobojuFoto: RTRS

Dvadeset godina traže stanove koje su platili, ali se kraj agonije ne nazire. Posljednjom sudskom licitacijom sporne zgrade i zemljišta, sve se dodatno iskomplikovalo.

Da je vlasnik stanova u nedovršenoj zgradi Aleksandrija, za koje je uplatio 250.000 maraka, sve do nedavno mislio je i Ljubo Kovačević. Kaže da su tužili izvođača radova Milenka Božića, jer im za novac koji su uplatili nije sagradio stanove, ni nakon 20 godina, ali su poravnanjem na sudu, te nekretnine prešle u vlasništvo oko 130 kupaca.

- Ona je gore u toj licitaciji navela da prodaje imovinu Milenka Božića, mi sedam godina smo uknjiženi i katastrom i gruntom u imovinu postojeću ispred koje stojimo - rekao je Kovačević.

Zgrada i zemljište procijenjeni su na 3,6 miliona maraka a sud je, radi izmirenja dugovanja ranijeg vlasnika, prodao za milion maraka.

- Isti sud koji vam da sve papire i određena riješenja da na osnovu toga se upišete u zemljišne knjige taj isti sud sa sudijom pravi licitaciju i svi se prave nevješti i niko ništa ne zna - dodao je Slavko Lukić.

Božića je tužilo više od 100 kupaca, dok je u ranijem sudskom procesu za prevaru četiri kupca, osuđen na dvije godine zatvora, a ostali kupci upućeni na parnični postupak. Kupci stanova kažu da ih ne zanimaju tuđa dugovanja, da zgrada pripada njima i da od svoje imovine neće odustati.

- Јe li ima u svijetu da neko može vaše prodati, ja sam nosila, 500, 200, 100 KM da se uknjižiš ovdje, da se uknjižiš ondje. Sve smo ispoštovali do zadnjeg feninga i sad da ti neko kaže nemaš - rekla je Milijanka Simić.

Kupci su ogorčeni. Nemoguće je da 20 i nešto godina čekaju na pravdu, a da se kraj još uvijek ne nazire.

- Dala sam negdje oko 38 do 40 hiljada maraka za stan, a stanujem privatno. Voljela bih da dobijem, ali ne znam kolika je nada da ćemo to istjerati - dodala je Bosiljka Šaporac.

Kupci stanova mirnom protestnom šetnjom do zgrade Osnovnog suda iskazali su neslaganje sa prodajom nekretnina, za koje tvrde da su njihove. Planiraju i radikalnije poteze.

Iz suda saopštavaju da postupak nije pravosnažno okončan i da prava stranaka nisu uskraćena. Zakonom je, navode, predviđena mogućnost pobijanja odluka pravnim lijekovima.