latinica  ћирилица
05/07/2022 |  15:53 ⇒ 15:53 | Autor: RTRS

Petričević: Potrebna nova ulaganja domaćih i stranih investitora

U Administrativnom centru Vlade Republike Srpske održana je sjednica Savjeta za strane investitore Republike Srpske.
Savjet za strane investitore (Foto:Ministarstvo privrede) -
Savjet za strane investitore (Foto:Ministarstvo privrede)

Ministar privrede i preduzetništva Vjekoslav Petričević je rekao da je cilj formiranja ovog tijela da se postojećim investitorima olakša poslovanje, odnosno pruži podrška u reinvestiranju kroz unapređenje poslovnog ambijenta, kao i da se kroz kontinuirani dijalog sa članovima Savjeta podstaknu nova ulaganja domaćih i stranih investitora.

Istakao  je istakao da je u prethodnom periodu u Republici Srpskoj realizovan veći broj novih investicija u različitim sektorima (tekstilnoj, metalnoj i elektro industriji), te da su u najavi i reinvestiranja postojećih investitora koji na različitim lokacijama u Republici Srpskoj planiraju otvaranje novih radnih mjesta.

- Nakon što je usvojen Poslovnik o radu, za predsjednika Savjeta izabran je ministar privrede i preduzetništva Vjekoslav Petričević, a zatim je pomoćnik ministra Slobodanka Dubravac članove Savjeta upoznala sa sadržajem Strategije podsticanja stranih ulaganja za period 2021-2027, kao i sa aktivnostima Ministarstva na privlačenju investicija - saopšteno je iz Ministarstva.

Na sjednici su bili prisutni članovi Savjeta - predstavnici resornih ministarstava u Vladi Republike Srpske, jedinica lokalne samouprave, Privredne komore Republike Srpske i stranih ulagača.

Savjet za strane investitore Republike Srpske je ukazao na značaj obrazovnog sistema i instrumenata za zadržavanje radne snage, osposobljenosti institucija republičkog i lokalnog nivoa za prihvat investitora, kao i mjera u privlačenju investicija koje donose nove tehnologije i povećavaju produktivnost rada.

Takođe, istanknut je značaj formiranja Savjeta za strane investitore Republike Srpske i ovakvog vida komunikacije i koordinacije, kako kod definisanja strateških dokumenata, tako i u operativnom radu u unapređivanju ukupnog poslovnog ambijenta za strane ulagače u Republiku Srpsku