latinica  ћирилица
05/07/2022 |  16:15 ⇒ 17:53 | Autor: RTRS

Na Skupštini BORS-a usvojeno nekoliko zaključaka; Očekuju odgovor institucija (VIDEO)

U Bijeljini je održana Skupština Boračke organizacije Republike Srpske, na kojoj je usvojeno nekoliko zaključaka, koji će biti upućeni nadežnim institucijama.
BORS -
BORS

Zatraženo je da BORS dobije izdvojen status kao najveća organizacija koja okuplja sve boračke kategorije.

Zatraženo je i uvođenje jedinstvenog boračkog dodatka čija bi osnovica na mjesečnom nivou bila pet maraka, zatim sistemsko rješavanje pomoći licima optuženim za ratne zločine, kao i povećanje osnovice za porodične invalidnine na 80 odsto od prosječne neto plate.

- Mi smo u ovoj godini imali 15 odsto povećanje i sad je ta osnovica 69 odsto i nešto. Ako bi se do kraja godine povećalo za 10 odsto to bilo onih 80 odsto što mi tražimo. Takođe pitanje kojim smo se bavili jeste zapošljavanje djece poginulih boraca, što je problem čitavog društva, a ne samo vlasti i nas koji se time bavimo. Trenutno na Zavodu za zapošljavanje ima 1.500 takve djece koja su nezaposlena. Smatram da jedan dio njih nije ni zainteresovan da radi. Dalje što tražimo jeste sistemska pomoć licima koji su u fazi optužbe za ratne zločine. Trideset godina to nije riješeno i time se moramo pozabaviti - naglasio je predsjednik BORS-a Radan Ostojić.

Ističe da odgovor institucija očekuju do 1. septembra.

U zavisnosti kakav odgovor bude, borci će odlučiti da li će organizovati proteste.