latinica  ћирилица
05/07/2022 |  16:26 ⇒ 19:40 | Autor: RTRS

Protest u banjalučkoj Aleji; Stanari negoduju zbog gradnje nebodera i saobraćajnice (VIDEO)

Od ranog jutra protest u banjalučkoj Aleji Svetog Save – dio mještana negoduje zbog gradnje nebodera i pristupne saobraćajnice. Smatraju da će to oštetiti postojeće zgrade, smanjiti zelene površine i zakloniti prirodnu svjetlost.
Protesti stanara u Aleji Svetog Save - Foto: RTRS
Protesti stanara u Aleji Svetog SaveFoto: RTRS

Svoje nezadovoljstvo adresirali su na Grad Banjaluka i nadležne koji su im obećali, pa pogazili obećanje, da će tu biti amfiteatar i zelene površine. Investitor, koji je izveo bagere i počeo pripremu gradilišta poručuje – sve je po zakonu.

Nezadovoljni stanari banjalučke ulice Sime Šolaje optužuju Gradsku upravu jer je, kako kažu, investitora stavila ispred interesa građana i dozvolila gradnju nebodera na prostoru bivšeg kina "Kozara". Investitor "Sinema tauer" izveo je bagere od 05.00 časova i počeo sa pripremom radova za izgradnju pristupne saobraćajnice. Dio stanara je pokušao to da spriječi, ali bezuspješno.

- DŽabe se boriti, džabe, pisali smo peticije, čak nema uopšte dozvolu za ovo sad da radi. Zovemo od 05.00 časova, pa sam se angažovala - rekla je mještanka Nada Vujinović.

Gradonačelnik Draško Stanivuković odgovara mještanima – pregledaćemo dozvole i zaustaviti radove dok to ne bude gotovo za nekoliko dana. Nakon toga, po svemu sudeći, radovi će biti nastavljeni. Umjesto dvosmjerne, dobiće jednosmjernu ulicu, ali 13-spratnica ostaje.

- Napominjem, potreban je kompromis. Regulacioni plan je dao investitoru maksimalno – i dvosmjernu ulicu i pune gabarite zgrade i objekata i svega. Mi smo to za 50 odsto umanjili kroz pregovore i razgovore - dodao je Stanovuković.

Zaboravljajući predizborno obećanje da će na mjestu bivšeg kina "Kozara" izgraditi amfiteatar sa parkom, gradonačelnik se poziva na Regulacioni plan iz 2018. koji na tom mjestu prediđa dvosmjernu ulicu i zgradu. I tokom kampanje 2020. plan je bio važeći, međutim, obećanja su bila drugačija. Do sada je za promjenu prvobitnog plana i izlazak u susret zahtjevima stanara uloženo više od 2 miliona maraka, kaže investitor i dodaje da se samo dio stanara žali, dok je sa većinom postignut kompromis.

- U suštini, nema problema, dokumentacija je sva uredna, objekat se gradi u skladu sa Regulacionim planom, prethodno izdanom dokumentacijom, u suštini nema nikakvih problema - izjavio je direktor "Sinema tauer" Vedran Savić.

Iz Odjeljenja za prostorno uređenje Grada kažu da tu već godinama nije predviđen nikakav park.

- Po žalbi stanara iz Sime Šolaje 5, Ministarstvo je žalbu odbilo i samim tim rješenje je izašlo. Oni su kasnije uložili tužbu Ustavnom sudu, međutim investitor ne mora da čeka odluku suda, on može da počne da radi pošto je žalba njihova odbijena - rekao je Vuk Višekruna iz Odjeljenja za prostorno uređenje Grada Banjaluka

Iz resornog Ministarstva poručuju da bi trebalo da pročitaju zakone oni koji smatraju da su odgovorni iz tog Ministarstva.

Grad Banjaluka, Odjeljenje, izdalo je građevinsku dozvolu. Na građevinsku dozvolu svaki čovjek ima pravo da se žali, Ministarstvo samo cijeni – ima li Regulacioni plan, postoji li sprovedbeni planski dokument, da li je procedura ispoštovana. Da li tu treba nešto graditi ili bilo gdje, Ministarstvo i Vlada nikakve veze sa sprovedbenim planom nemaju - rekla je ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić.

I politika je pokušala da se upetlja u proteste građana, međutim poručili su im da oni koji nisu nadležni, nisu dobrodošli.