latinica  ћирилица
05/07/2022 |  19:32 ⇒ 20:29 | Autor: RTRS

Košarac: Ministri iz FBiH blokirali gasifikaciju (VIDEO)

Savjet ministara danas nije postigao potreban konsenzus u vezi sa pojedinačnim prijedlozima za vođenje pregovora radi zaključivanja prednacrta sporazuma BiH sa Hrvatskom i Srbijom o izgradnji gasovoda.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

Na vanrednoj telefonskoj sjednici izostala je podrška za vođenje pregovora između BiH i Srbije o izgradnji gasovoda "Nova istočna interkonekcija" na pravcu od granice dvije zemlje do Novog Grada. Konsenzusa nije bilo ni za pregovore o izgradnji gasovoda "Јužna interkonekcija BiH i Hrvatske".

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac rekao je za RTRS da je izostala podrška ministara iz Federacije BiH.

- Imamo niz primjera, posljednji je ovaj o gasifikaciji. Јa bih rekao iz potpuno neobjašnjivih razloga s obzirom na činjenicu da smo imali intenzivne razgovore s kolegama iz FBiH gdje smo imali uvjeravanja da postoji politička saglasnost da se danas glasa i za južnu i za novu istočnu intekonekciju. Imam osjećaj da su išli sa varijantom "nemoj da dozvolimo Republici Srpskoj, pa ne moramo ni mi". Naš je stav tu bio potpuno jasan, nema kretanja kad je u pitanju južna interkonekcija ukoliko nema ni kretanja posebno kad je u pitanju ova istočna interkonecija.Imali smo jutros takve napore da odvojimo južnu i istočnu interkonekciju, mi nismo naivni - naveo je Košarac.