latinica  ћирилица
05/07/2022 |  22:42 ⇒ 22:43 | Autor: SRNA

Promovisana monografija "Emir Kusturica kult margine"

U Narodnoj biblioteci Trebinje večeras je promovisana monografija "Emir Kusturica kult margine", autora Gorana Gocića, drugo dopunjeno izdanje u kome su objavljene ekskluzivne fotografije iz privatne arhive proslavljenog reditelja.
Promovisana monografija "Emir Kusturica kult margine" - Foto: SRNA
Promovisana monografija "Emir Kusturica kult margine"Foto: SRNA

U Gocić je rekao da je knjigu pisao dvije godine dok je živio u Londonu, te da je kroz rad na njoj zavolio i Kusturičine filmove.

- Naše shvatanje samih sebe počiva na tim velikim ljudima. Da nema Emira, ljudi vjerovatno ne bi bili svjesni da su takve mogućnosti zapravo nama na dohvat ruke. Prosto, neko treba da vas dobrim primjerom uputi na vlastite mogućnosti - rekao je Gocić.

On je dodao da je radeći za britanski "Bi-Bi-Si" imao priliku da napravi intervju sa Kusturicom i da je stekao utisak da je riječ o senzibilnom čovjeku za koga se može reći da je sam po sebi umjetničko djelo.

- Taj njegov život zaslužuje da se njime neko bavi - rekao je Gocić.

Gocić je novinar, urednik, filmski autor, prevodilac i pisac čije je radove objavilo ili emitovalo tridesetak medijskih kuća na 11 jezika.

Napisao je eseje u petnaestak zbornika o masovnim medijima, kao i zapažene knjige iz oblasti sedme umjetnosti. Dobitnik je Ninove nagrade za roman godine "Tai".