latinica  ћирилица
05/07/2022 |  22:59 ⇒ 06/07/2022 | 09:01 | Autor: TANЈUG

Novi protest u Skoplju protiv francuskog prijedloga, sukob demonstranta i policije kod Sobranja

Nezadovoljni francuskim predlogom o ukidanju bugarskog veta na početak pregovora o dobijanju statusa kandidata za članstvo Sjeverne Makedonije u EU, građani i večeras protestuju u centru Skoplja. Okupljeni su probili ogradu kod zgrade parlamenta i sukobili se sa policajcima.
Protesti u Skoplju (Foto: EPA/ GEORGI LICOVSKI) -
Protesti u Skoplju (Foto: EPA/ GEORGI LICOVSKI)

Okupljeni građani gađali su ispred zgrade Vlade petardama kordon policije, a zatim su se uputili ka Sobranju, gde su bacali dimne bombe, javlja Plus info.

Kod zgrade Sobranja demonstrante su sačekali policajci u opremi za razbijanje demonstracija, sa oklopnim vozilima i vodenim topovima. 

Kako prenosi Plusinfo, demonstranti su probili ogradu i policijski kordon koji se preselio na ulicu ispred Sobranja.

Ima i povrijeđenih policajaca koji su vozilima Hitne pomoći prevezeni u bolnicu. 

U Skoplju je i tokom dana održan protest protiv francuskog predloga, na kojem je poslanik opozicione VMRO-DPMNE Dragan Kovački rekao da je prijedlog koji je prihvatila Vlada Dmitra Kovačevskog neprihvatljiv za državu.

- Ovaj prijedlog za početak pregovora štetan je za  Sjevernu Makedoniju i vodi do dva scenarija, od kojih je jedan gori za Sjevernu Makedoniju. Јedno je vječno pregovaranje, a drugo asimilacija pod diktatom Bugarske. Predstavlja ultimatum koji sadrži sve bugarske zahtjeve - istakao je Kovački.