latinica  ћирилица
06/07/2022 |  08:57 ⇒ 09:32 | Autor: TANЈUG

Skoplje: U protestima povrijeđeno 47 policajaca

U sukobima na protestu protiv francuskog prijedloga za deblokadu evrointegracija Sjeverne Makedonije, sinoć je u Skoplju povrijeđeno 47 policajaca, od kojih dvojica teško.
Skoplje - policija (Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI) -
Skoplje - policija (Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI)

Specijalna policija rastjerala je demonstrante koji su bili ispred zgrade Skupštine i nekoliko njih privela. Kako je saopštio MUP, 11 policajaca zadobilo je teže povrede.

Pojedini demonstranati koji protestuju već nekoliko dana gađali su policiju petardama, dimnim bombama i drugim predmetima i srušili ogradu ispred parlamenta, nakon čega je intervenisala policija.

Privedeno je nekoliko demonstranata, uglavnom mladića koji su imali kapuljače na glavama i bacali predmete na policajce.

Prethodno su ispred zgrade Vlade demonstranti koji traže ostavku ministara probili zaštitnu ogradu i gađali zgradu.

U Skoplju je i tokom dana održan protest protiv francuskog prijedloga, na kojem je poslanik opozicione VMRO-DPMNE Dragan Kovački izjavio da je prijedlog koji je prihvatila Vlada Dmitra Kovačevskog neprihvatljiv za državu.

- Ovaj prijedlog za početak pregovora štetan je za Makedoniju i vodi do dva scenarija, od kojih je jedan gori za Makedoniju. Јedno je vječno pregovaranje, a drugo asimilacija pod diktatom Bugarske. Ovaj prijedlog predstavlja ultimatum koji sadrži sve bugarske zahtjeve - kazao je Kovački.