latinica  ћирилица
06/07/2022 |  10:19 ⇒ 14:16 | Autor: RTRS

NSRS Razmotrila prijedlog odluke o dugoročnom zaduživanju(VIDEO)

Posebna sjednica Narodna skupštine Republike Srpske o povećanju plata u Srpskoj.
NSRS - prenos uživo -
NSRS - prenos uživo

- Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske razmotrili su Prijedlog odluke o izmjeni odluke o dugoročnom zaduživanju Republike Srpske za ovu godinu s ciljem potrebe korigovanja visine kamatnih stopa, imajući u vidu njihov rast na međunarodnom tržištu kapitala. .

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je da je Prijedlogom predviđena promjena visine kamatnih stopa kod okvirnih uslova dugoročnog zaduživanja Srpske, i to za zaduženje putem emisije obveznica na domaćem finansijskom tržištu sa četiri odsto na šest odsto, a za zaduženje putem kredita kod međunarodnih kreditora, odnosno zajmodavaca, međunarodnih organizacija, međunarodnih finansijskih institucija i stranih vlada sa tri odsto na 5,5 odsto.

Ona je navela da je za zaduženjem putem emisije obveznica na međunarodnom finansijskom tržištu predviđena promjena visine kamatne stope sa pet na devet odsto.

-----

Poslanik SNDS-a Srđan Mazalica rekao je da je Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o dugoročnom zaduživanju Republike Srpske za 2022. kvalitetan i da ne govori o tome kojim će se kamatnim stopama zadužiti Republika Srpska.

- To apsolutno ne mora značiti da će ta zaduženja iznositi pet i po i devet odsto. Moguće da će ona biti tri odsto, pet odsto, možda čak i niže - rekao je Mazalica.

On podsjeća da se dug Republike Srpske smanjuje.

-----

Setom prijedloga zakona o povećanju plata u Republici Srpskoj platni koeficijenti uvećavaju se u određenom procentu tako da svi zaposleni ostvare uvećanje plate od 100 KM, a cilj jeste poboljašanja njihovog položaja, istakla je ministarka finansija Zora Vidović.

---

Predviđeno je da po hitnom postupku bude razmotren Prijedlog zakona o platama zaposlenih lica u javnim ustanovama u oblasti zdravstva Republike Srpske, Prijedlog zakona o platama zaposlenih u javnim službama Srpske, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u oblasti visokog obrazovanja i studentskog standarda Republike i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima u Srpskoj.

Poslanici po hitnom postupku treba da razmotre i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama zaposlenih u oblasti kulture Republike Srpske, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u organima uprave Srpske, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u institucijama pravosuđa Srpske.

Na predloženom dnevnom redu je i razmatranje Prijedloga odluke o izmjeni Odluke o dugoročnom zaduživanju Republike Srpske za 2022. godinu.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Denis Šulić rekao je ranije da je posebna sjednica zakazana na zahtjev Vlade Republike Srpske, koja je predložila da se vodi objedinjena rasprava od prve do osme tačke dnevnog reda, a da će se poslanici pojedinačno izjašnjavati o svakoj tački.