latinica  ћирилица
06/07/2022 |  10:40 ⇒ 11:14 | Autor: RTRS

Obezbijeđena sredstva za isplatu junskih penzija

Ministarstvo finansija Republike Srpske je obezbijedilo sredstva za isplatu junskih penzija u Republici Srpskoj, kako bi od sutra mogla početi isplata korisnicima u Republici Srpskoj, FBiH i inostranstvu, u neto iznosu 115.9 miliona KM.
Ministarstvo finansija (foto: Ilustracija) - Foto: RTRS
Ministarstvo finansija (foto: Ilustracija)Foto: RTRS

Ministarstvo finansija i Vlada Republike Srpske će i dalje pratiti makroekonomska kretanja i potrebe korisnika prava na penzijsko invalidsku zaštitu u skladu sa kojima će biti vršena dalja usklađivanja.

- U skladu sa opredjeljenjem Vlade Republike Srpske, da usljed ublažavanja posljedica inflatornih kretanja pruži podršku najstarijoj populaciji, penzije isplaćene u maju su povećane za deset odsto. Od početka godine su penzije povećane za 14 odsto. U planu je isplata jednokratne pomoći svim penzionerima u Republici Srpskoj, za šta su Rebalansom budžeta obezbijeđena sredstva - saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Ukupan iznos potreban za isplatu penzija na godišnjem nivou je Rebalansom povećan za 89,8 miliona u odnosu na planirani budžet i iznosi ukupno 1,360 (milijardu i 360 miliona)KM.