latinica  ћирилица
06/07/2022 |  10:56 ⇒ 10:56 | Autor: SRNA

Selaković: Zemlje Zapadnog Balkana kucaju na zatvorena vrata

Kada izvjestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon poziva Srbiju da se jasno okrene ka EU,"ona kuca na otvorena vrata", ali je nevolja što i Srbija i druge zemlje regiona "sve češće kucaju na zatvorena vrata", ocijenio je ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković.
Nikola Selaković (Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC) -
Nikola Selaković (Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC)

- Nema potrebe da Srbiju iko podsjeća na njene obaveze u procesu evrointegracija, ali ovom prilikom podsjećamo da su obaveze, ukoliko je EU iskrena u svojim namjerama, obostrane, i da napredak koji Srbija i druge zemlje zapadnog Balkana čine treba da bude valorizovan od Brisela - rekao je Selaković.

Selaković je istakao da će Srbija nastaviti da reformiše svoje društvo jačanjem vladavine prava i demokratskih vrijednosti, usklađujući se sa pravnom tekovinom EU upravo na način opisan u dokumentima koji definišu uslove za članstvo.

On samtra da je nepošten i nedobronamjeran svaki pokušaj da se teret krivice za probleme u odnosu EU prema Srbiji stavi na ovu zemlju čiji stav je uvijek bio i iskren i dosljedan.

- Srbija je više od dvije decenije jasno i iskreno opredijeljena za punopravno članstvo u EU, i to strateško opredjeljenje naše države ne dovodi se u pitanje - istakao je Selaković.

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon tokom debate o izvještaju o Srbiji pred Evropskim parlamentom pozvala je zvanični Beograd da se jasno okrene ka EU.

Kramonova je, takođe, ukazala predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću na "neophodnost usklađivanja sa evropskim zajedničkim pozicijama" i dodala da EU od nove vlade očekuje puno usklađivanje u oblasti spoljne politike, uključujući i uvođenje sankcija Rusiji.