latinica  ћирилица
06/07/2022 |  11:02 | Autor: SRNA

Stevandić: Šmit favorizuje ekstremne dijelove bošnjačke politike

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić izjavio je da politika dijeljenja lekcija Republici Srpskoj pogoduje samo ekstremnim bošnjačkim političarima, jer se time sklanja fokus sa legitimnog predstavljanja Hrvata.
Nenad Stevandić - Foto: RTRS
Nenad StevandićFoto: RTRS

Komentarišući posljednje izjave Kristijana Šmita, Stevandić je istakao da Zapad pričom o uvođenju sankcija isključivo Republici Srpskoj sam sebe pobija u tvrdnji da je BiH jedinstvena zemlja i da se priznaju određene državnosti Srpske.

Stevandić naglašava da je konačni cilj da se osporavanjem prava da se biraju legitimni predstavnici hrvatskog naroda s vremenom to pravo ukine i srpskom narodu i uvede centralizovano upravljanje u BiH, saopšteno je iz Ujedinjene Srpske.

- To se najbolje vidi u nedostatku bilo kakvog reagovanja na izjave Željka Komšića da Dragan Čović ne smije biti predsjedavajući Savjeta ministara, te da bošnjačke stranke nikako ne smiju da to prihvate, time si dajući za pravo da bira podobne političare - ukazuje Stevandić.

On je naglasio da se "akcije Kristijana Šmita" mogu posmatrati kao dio predizborne kampanje koja favorizuje ekstremne dijelove bošnjačke politike s jedne strane, ali i određene političare iz Srpske, s druge strane.

- Šmit jasno podržava snage koje njega priznaju i nastoji da kazni one koji to ne rade, te time direktno učestvuje u izbornoj kampanji, što nije u skladu ni sa jednim međunarodnim dokumentom - napominje Stevandić.

Stevandić je dodao da se najveća Šmitova "pobjeda" ogleda u njegovom sastanku sa određenim političarima u Republici Srpskoj, konkretno rukovodstvom PDP-a, "stavljajući se u njihovu službu u nezvaničnoj predizbornoj kampanji, jer se i sam PDP dodvorava strancima predstavljajući se kao kooperativni partner".