latinica  ћирилица
06/07/2022 |  13:12 ⇒ 15:00 | Autor: RTRS

Ustavni sud BiH privremeno stavio van snage Zakon o lijekovima Srpske

Ustavni sud BiH privremeno je stavio van snage Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i Zakona o dopunama Zakona o republičkoj upravi.
NSRS - Ustavni sud BiH (ilustracija) - Foto: RTRS
NSRS - Ustavni sud BiH (ilustracija)Foto: RTRS

- Određeno je da odluka stupa na snagu odmah i da proizvodi pravno djelovanje do donošenja konačne odluke Ustavnog suda BiH o podnesenim zahtjevima - navedeno je iz Ustavnog suda BiH

Ove zakone Ustavni sud BiH razmatrao je na zahtjev Šefika DŽaferovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske kojim se između ostalog predviđa i osnivanje Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u oktobru 2021. godine, međutim na taj Zakon na snagu je stupio tek krajem juna ove godine.

Podsjećamo, pred održavanje sjednice oglasio se Kristijan Šmit, najavom svoje reakcije nakon donošenja sudske odluke i ličnom ocjenom da Republika Srpska ne treba da ima Agenciju za lijekove i medicinska sredstva.

Političari iz Republike Srpske odgovorili su da je Ustavni sud BiH supstitucija za OHR, da djeluju u sprezi na štetu Republike Srpske, a podržani su od bošnjačkih političara i sarajevskih medija.