latinica  ћирилица
06/07/2022 |  13:21 ⇒ 13:38 | Autor: SRNA

Legat Јovana Dučića biće obnovljen do kraja septembra

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske izdvojilo je 10.000 KM za obnovu legata Јovana Dučića, stalne postavke u Muzeju Hercegovine, za koju se očekuje da će biti realizovana do kraja septembra, rečeno je danas na konferenciji za medije.
Muzej Hercegovine - Foto: RTRS
Muzej HercegovineFoto: RTRS

Pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Tanja Đaković rekla je da je ove godine Ministarstvo počelo sa realizacijom značajnog projekta u oblasti zaštite kulturnog nasljeđa - uspostavljanju kulturnih ruta posvećenih znamenitim srpskim ličnostima iz kulture i istorije među kojima je i pjesnik Јovan Dučić.

- Naša obaveza je da zaštitimo legat koji je Јovan Dučić ostavio i da ga prenesemo budućim generacijama onakav kakav je bio i kakav ga je Dučić donosio u Trebinje. Sve što je zahtijevao Muzej Hercegovine koji baštini legat ispoštovali smo i donirali smo sredstva da bi se legat obnovio i postavio u Muzeju kao trajna postavka. Riječ je vitrinama, parketu, zidovima kao i kompletnom uređenju prostora u kojem će legat Јovana Dučića biti smješten - navela je Đakovićeva.

Ona je dodala da su ovim projektom nastojali da obuhvate cijelu Srpsku i da izaberu određene ličnosti kojima će se posvetiti pažnja kako bi se njihova zaostavština sačuvala i prenijela budućim generacijama.

Direktor Muzeja Hercegovine u Trebinju Ivana Grujić rekla je novinarima da je u legatu najstarija zbirka koju je Dučić poslao 1935. godine u Trebinje, te da legat, između ostalog, obuhvata oko 100 predmeta rimske kamene plastike, 15 umjetničkih slika, ordenje Јovana Dučića i ambasadorsko odijelo.

Ona je dodala da je Muzej ranije počeo sa projektom renoviranja legata Јovana Dučića, te da su do sada realizovani građevinski radovi.

- Do sada je u renoviranje legata Јovana Dučića uloženo 20.000 KM iz budžeta grada Trebinja, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske doniralo je 10.000 KM i 6.000 KM od Italijanke gospođe Skarano, koja je diplomirala na književnosti Јovana Dučića i željela je da doprinese obilježavanju 150 godina od rođenja Dučića. Trebaće nam još 20.000 KM - navela je Grujićeva.

Ona je navela da je preostalo organizovanje stalne postavke, koja će biti u dvije prostorije, ali će biti razdvojena rimska kamena plastika i dio koji se tiče njegovog ličnog života.

- Ova sredstva od Ministarstva su nam bila presudna u realizaciji cijelog poduhvata - rekla je Grujićeva.