latinica  ћирилица
06/07/2022 |  13:32 | Autor: SRNA

Novom Gradu od Vlade Srpske 552.000 KM za dva projekta

Vlada Republike Srpske obezbijedila je 552.000 KM za dva projekta u Novom Gradu, rekao je danas Srni načelnik ove opštine Miroslav Drljača.
Novi Grad - urušeni most na rijeci Јapri - Foto: SRNA
Novi Grad - urušeni most na rijeci ЈapriFoto: SRNA

Drljača je rekao da je Vlada obezbijedila 350.000 KM za izgradnju mosta na rijeci Јapri u Gornjim Agićima i 202.000 KM za proširenje kapaciteta Vrtića "Pčelica Maja". On je naveo da je opština završila projektnu dokumentaciju i nakon objavljivanja odluke Vlade stečeni su uslovi za pokretanje javne nabavke.

- U dogovorima sa premijerom Srpske Radovanom Viškovićem zaključeno je da je jedan od prioritetnih projekata most na lokalnom putu Rađenovića most-Mala Novska Rujiška-Gornji Agići - istakao je Drljača.

On je rekao da je ranije u upotrebi bio most koji je vojna konstrukcija, a urušio se 9. marta prilikom prelaska kamiona.

- Potrebno je izgraditi most širine šest metara koji će biti siguran za opterećenje. Riječ je o cjelovitom projektu koji podrazumijeva i pločasti propust i prilaz kako bi se spriječilo zadržavanje vode kod obilnijih padavina - objasnio je Drljača.

On je rekao da je Vlada Republike Srpske za proširenje kapaciteta Vrtića "Pčelica Maja" obezbijedila 202.000 KM, te naveo da je opština ranije kupila prostor površine 417 metara kvadratnih za šta je izdvojeno 110.000 KM.

- Završetkom projekta stvoriće se uslovi za smještaj još 73 djece što zadovoljava sadašnje potrebe - naglasio je Drljača.

U ovoj predškolskoj ustanovi smješteno je 158 djece, a u toku je javni poziv za upis 47 djece.

Drljača je rekao da očekuje da će uz pomoć Vlade Republike Srpske u narednom periodu biti i drugi značajni projekti.

On je dodao da su u toku razgovori za rekonstrukciju lokalnih puteva i da će radovi početi za desetak dana.