latinica  ћирилица
06/07/2022 |  14:32 | Autor: SRNA

Vučić: Bilo bi pogrešno da je izglasan prekid pregovora

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su pojedini poslanici u Evropskom parlamentu danas pokušali da se izglasa prekid pregovora Srbije o pristupanju EU, te da je Beogradu drago što to nije uspjelo jer bi takva odluka bila pogrešna.
Aleksandar Vučić (foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bg) -
Aleksandar Vučić (foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bg)

- Bilo bi pogrešno da je to izglasano i hvala većini evropskih poslanika koji to nisu izglasali - rekao je Vučić novinarima u Ivanjici.

On je naglasio da je važno da Srbija bude na evropskom putu, ali i da ima i svoju slobodu i da razmišlja o svojim vitalnim, državnim i nacionalnim interesima.

Prema njegovim riječima, ako neko ne razumije specifičnu poziciju Srbije, onda i ne želi iskreno u EU vidjeti bilo koga sa Balkana.

- To je pitanje za širu političku raspravu. Mnogo je teško raspravljati sa ljudima. Nekada vam se desi da vam krvni sudovi u glavi budu potpuno zakrčeni, pa ne možete da razmišljate. Sa mnogima je danas u svijetu nemoguće razgovarti. Voz je krenuo iz stanice, ludilo je krenulo, oni su svi u ratu i ne možete sa njima da razgovarate - ističe Vučić.

On kaže da će Srbija razgovarati sa onim sa kojim je moguće.

- Sa onim sa kojim nije - šta da radimo - kaže Vučić.

Poslanici Evropskog parlamenta danas su velikom većinom glasova usvijili rezoluciju o Srbiji kojom se izražava podrška članstvu u EU, ali zvanični Beograd poziva da se hitno uskladi sa sankcijama koje je Brisel uveo protiv Rusije i Belorusije.

Dio poslanika je insistirao da se izglasa prekid pregovora Srbije o pristupanju EU.Grupa zelenih u Evropskom parlamentu podnijela je amandman da usklađivanje sa sankcijama Rusiji ne bude uslov za nastavak pregovora već za napradak u pristupnim pregovorima.