latinica  ћирилица
06/07/2022 |  15:38 ⇒ 15:39 | Autor: SRNA

Vulin: Da je licemjerje bolest, Evropskom parlamentu bila bi potrebna kolektivna terapija

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da bi Evropskom parlamentu bila potrebna kolektivna terapija da je licemjerje bolest, te da Srbija neće biti dio antiruske histerije niti priznati samoproglašeno Kosovo.
Aleksandar Vulin (Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC) -
Aleksandar Vulin (Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC)

Povodom danas usvojene rezolucije o Srbiji u Evropskom parlamentu, Vulin je rekao da za uvođenje sankcija Rusiji EU nudi Beogradu "kao nagradu" da prizna samoproglašeno Kosovo.

- Sigurno u Evropskom parlamentu ima nekog ko misli da bi to Srbija prihvatila, ali takav um još medicinski nije dokumentovan. Licemerje nije bolest, da jeste Evropskom parlamentu bi bila potrebna kolektivna terapija - ocijenio je Vulin u pisanoj izjavi.

Vulin je istakao da će Srbija, dok je vodi Aleksandar Vučić, biti država i neće postati dio antiruske histerije, baš kao što neće priznati samoproglašeno Kosovo.

- Čak i da ispunimo sve što licemeri iz EU traže od nas, da li nam bilo ko garantuje da je ucenama kraj, da li nam bilo ko garantuje da sledeći zahtev nije poništavanje Republike Srpske ili koliko će se još čekati da se od nas zatraži da na oltar evropskih vrednosti priložimo živote srpskih vojnika u borbi sa Rusijom -pita Vulin.

On je ukazao da je Evropski parlament, u istom izvještaju u kome se poziva na poštovanje međunarodnog prava, zatražio od Srbije da se priključi ratu Zapada protiv Rusije, kao i da prizna takozvano Kosovo, saopšteno je iz MUP-a Srbije.

- Za ulazak u neprijateljstvo sa Rusijom, vekovnom, a često i jedinom saveznicom u najtežim trenucima našeg postojanja, EU nam kao nagradu nudi da priznamo /samoproglašeno/ Kosovo kao državu - naglasio je Vulin.

On je istakao da se EU od izbijanja sukoba u Ukrajini ponaša, ne kao savez država, već kao skup teritorija koje nemaju ni svoju politiku, ni svoje interese, te da im zato Srbija kao samostalna zemlja toliko i smeta.

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su ranije danas rezoluciju u kojoj se navodi da će napredak Srbije ka EU direktno zavisiti od jačanja vladavine prava i usklađivanja sa evropskom spoljnom i bezbjednosnom politikom, što uključuje uvođenje sankcija Rusiji, te da se od Srbije očekuje potpisivanje pravnoobavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa sa samoproglašenim Kosovom "zasnovanog na međusobnom priznanju".