latinica  ћирилица
06/07/2022 |  16:05 ⇒ 16:05 | Autor: SRNA

Imenovana Radna grupa za analizu stanja i rješavanje problema u drumskom saobraćaju

Radna grupa za analizu stanja i rješavanje problema u drumskom prevozu imenovana je danas u Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske, rečeno je Srni u ovom ministarstvu.
Ministarstvo saobraćaja i veza (foto: ilustracija) - Foto: RTRS
Ministarstvo saobraćaja i veza (foto: ilustracija)Foto: RTRS

Radnu grupu čine predstavnici Ministarstva saobraćaja i veza i Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske, Privredne komore i Udruženja prevoznika Srpske, rekla je portparol Ministarstva saobraćaja i veza Nataša Miletić.

- Zadatak radne grupe je da analizira postojeće stanje u oblasti drumskog prevoza i da predloži mjere za rješavanje problema - rekla je Miletićeva.

Ona je dodala da su u Ministarstvu saobraćaja i veza danas i juče održani sastanci na kojima su prevoznici istakli svoje probleme u vezi sa visinom cijene goriva, zabranom izvoza drvnih sortimenata, prekomjernog zadržavanja na graničnim prelazima, te povratom PDV-a iz inostranstva.

- Predloženo je da se analizira stanje u drumskom prevozu u EU i zemljama u okruženju, te da se prikupe sve relevantne informacije i sagledaju preduzete mjere i rješenja, nakon čega će se definisati najbolji model za unapređenje trenutnog stanja u ovoj oblasti - rekla je Miletićeva.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić i predsjednik Udruženja prevoznika Republike Srpske za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske Nikola Grbić dogovorili su juče u Banjaluci da bude formirana radna grupa koja će sagledati situaciju i pokušati da riješi probleme prevoznika u Srpskoj, nakon čega su prekinuli protest.

Prevoznici u cijeloj BiH, koji su nezadovoljni visokim cijenama nafte i naftnih derivate, započeli su u ponedjeljak, 4. jula, protest, te naglasili da neće pomijerati kamione sve dok njihov problem ne bude riješen.