latinica  ћирилица
06/07/2022 |  17:15 | Autor: SRNA

Odluka Ustavnog suda BiH usmjerena na sprečavanje institucija da vrše ustavne nadležnosti

Odluka Ustavnog suda BiH da donese privremenu mjeru stavljanja van pravne snage Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske direktno je usmjerena na sprečavanje institucija Srpske da vrše Ustavom predviđene nadležnosti, te ukazuje na koordinisano djelovanje protiv interesa Srpske i njenog naroda, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Srpske.
Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite (foto: Ilustracija) -
Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite (foto: Ilustracija)

Povodom ove odluke resorno ministarstvo još jednom je naglasilo da ovakve vrste odluka ne mogu opravdati niti poništiti činjenice da je u jeku jednog od najtežih talasa obolijevanja ljudi, umjesto rješenja sa nivoa BiH stvorena neopravdana atmosfera straha i neizvjesnosti u Republici Srpskoj.

- Djelovanje protiv volje Narodne skupštine Republike Srpske neće učiniti da se to zaboravi, niti donijeti dobrobit stanovništvu - navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su napomenuli da su zahtjev bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika DŽaferovića, unaprijed nagoviješten stav Ustavnog suda BiH, kao i najavljeno samovoljno "djelovanje" Kristijana Šmita, direktno usmjereni na sprečavanje institucija Republike Srpske da vrše Ustavom predviđene nadležnosti.

- To ukazuje na koordinisano djelovanje protiv interesa Republike Srpske i njenog naroda i potvrđuje neefikasnost institucija na nivou BiH, njihovo neodgovorno djelovanje i nepoštovanje Ustava BiH na koji se pozivaju, kao i na potrebe Republike Srpske da donese vlastite odluke i modele za zaštitu zdravlja stanovništva, a za šta ima ustavno ovlašćenje - navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva podsjećaju da je, pri donošenju ovog Zakona, navedena potreba obezbjeđivanja dostupnosti lijekova i medicinskih sredstava za upotrebu u humanoj medicini, a Ustavom Republike Srpske je utvrđeno da svako ima pravo na zdravstvenu zaštitu u skladu sa zakonom.

- Nesporna je činjenica da je oblast zdravstvene zaštite u nadležnosti Republike Srpske, kojoj pripadaju sve državne funkcije i nadležnosti, osim onih koje su Ustavom BiH izričito prenesene na njene institucije, a član tri Ustava BiH ne obuhvata oblast zdravstvene zaštite - navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva ističu i da je Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske prošao sve ustavne i zakonske procedure.

Resorni ministar Alen Šeranić istakao je da je Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske donesen da obezbijedi zdravstvenu zaštitu i dostupnost lijekova građanima Republike Srpske.

Šeranić je istakao da Ustav BiH govori da su entiteti, odnosno Republika Srpska nadležni za zdravstvenu zaštitu i da je shodno tome i donesen ovaj zakon.

- Nijedna odluka Ustavnog suda, niti bilo koji unaprijed najavljen stav Kristijana Šmita, koji je nelegalni međunarodni predstavnik u BiH, s obzirom na to da nema odluku Savjeta bezbjednosti UN da obavlja tu funkciju, ne može da opravda činjenicu straha i neizvjesnosti izazvanih kod građana Republike Srpske u trenutku kada se ovaj Zakon donosio - poručio je Šeranić.