latinica  ћирилица
06/07/2022 |  21:49 ⇒ 07/07/2022 | 10:30 | Autor: SRNA

U Skoplju pištolji, kamenice i jaja na protestu opozicije

Na protestu u Skoplju izbili su neredi tokom petog protesta opozicije protiv francuskog prijedloga za rješavanje problema između Skoplja i Sofije i otvaranja pregovora Sjeverne Makedonije sa EU.
Protesti u Skoplju (Foto: EPA/GEORGI LICOVSKI) -
Protesti u Skoplju (Foto: EPA/GEORGI LICOVSKI)

Na Trgu Skenderbeg u Skoplju došlo je do obračuna kamenicama između demonstranata i grupe Albanaca, a najmanje dvije osobe su prijetile pištoljima. Sve se dogodilo dan nakon što je u neredima povrijeđeno skoro 50 policajaca.

Grupa demonstranata okupila se ispred zgrade makedonske Vlade i zatim je krenula ka trgu Skenderbeg, gdje ih je kamenicama dočekala grupa Albanaca.

Poslije međusobnog vrijeđanja i prijetnji, najmanje dvije osobe uperile su pištolje prema demonstrantima.

Policija je uspjela da razdvoji sukobljene strane, pa su demonstranti ubrzo potom nastavili protest ispred Sobranja, gdje je zapaljen transparent sa slikama poslanika vladajuće koalicije, dok je zdanje parlamenta gađano jajima.

Protest je počeo poslije još jednih neuspješnih konsultacija parlamentarnih stranaka u Sobranju, nakon kojih je lider opozicionog VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski optužio Vladu da Sjevernu Makedoniju vodi u ambis.

- Vodili su egzibicionističke pregovore umesto da se konsultuju s nama. Nećemo prihvatiti opciju koja nas vodi u ambis - rekao je lider VMRO-DPMNE, čime je suštinski počeo novi protest opozicije u Skoplju.

Mickoski je odmah poslije incidenata na Fejsbuk postavio fotografiju čovjeka koji je uperio pištolj prema demonstrantima, tvrdeći da je želio da ga ubije.

Odlazeći bugarski ministar spoljnih poslova Teodora Genčovska izrazila je zabrinutost zbog reakcija u Skoplju, navodeći da se Vladi u Skoplju mora dozvoliti da narodu objasni sadržaj paketa i da su reakcije zabrinjavajuće za jednu demokratsku državu, prenosi RTS.

Francuski prijedlog za rješavanje problema između Skoplja i Sofije rezultat je diplomatske inicijative koju je krajem prošle godine pokrenuo predsjednik Emanuel Makron, želeći da se makedonske evrointegracije pokrenu sa mrtve tačke prije kraja francuskog predsjedavanja EU.