latinica  ћирилица
07/07/2022 |  09:14 ⇒ 11:52 | Autor: RTRS

Tegeltija: Donijeti pravedniji zakon o platama (VIDEO)

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je da je promijenjena cijena rada za zaposlene u institucijama BiH, ali ne i koeficijenti, te očekuje da stručne službe i sindikati naprave novi zakon o platama u institucijama BiH koji će biti pravedniji i otkloniti veliku disproporciju.
Zoran Tegeltija - Foto: RTRS
Zoran TegeltijaFoto: RTRS

Istakao je da je aktuelan zakon iz 2007., kao i da je formirana radna grupa koja će sa sindikatom državnih službenika da pripremi novi kojim bi bili korigovani koeficijenti.

- Bio sam iznenađen kada sam došao na funkciju predsjedavajućeg Savjeta ministara, i vidio da postoji velika disproporcija između prvog rukovodioca i ostalih, što je manje izraženo u entitetima - rekao je on i dodao da mu smeta i to što postoji diskreciono pravo rukovodilaca institucija da dijele stimulacije, a taj dio novca bi trebalo pretvoriti u koeficijente i korigovati plate.

- Kao ministar finansija, uvijek sam se zalagao da niže plate imaju veći procenat rasta, ali ovdje se radilo samo o promjeni cijene rada, ali ne koeficijenata", rekao je Tegeltija sinoć za RTRS.

Naglasio je da je u institucijama BiH zaposleno oko 20.000 radnika, te da su njihove plate u jednom trenutku bile na većem nivou od plata u entitetima, ali da se onda u dva navrata smanjivala cijena rada, a entiteti su povećavali plate.