latinica  ћирилица
07/07/2022 |  09:40 ⇒ 14:40 | Autor: SRNA

Kovačević: Sramno da PDP zbija šale sa odlukom Ustavnog suda BiH protiv interesa Srpske

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević rekao je da je prosto nevjerovatno da predsjednik PDP-a Branislav Borenović i ta stranka zbijaju šale i raduju se posljednjoj odluci Ustavnog suda BiH koja je direktno usmjerena protiv Republike Srpske i njenih interesa, pri tome iznoseći nebulozne teze kako takve sramne odluke odgovaraju lideru SNSD-a Miloradu Dodiku i SNSD-u.
Radovan Kovačević - Foto: RTRS
Radovan KovačevićFoto: RTRS

- Moramo da podsjetimo javnost da je SNSD, za razliku od PDP-a, čiji su poslanici i tada pobjegli iz Narodne skupštine Republike Srpske, kao i uvijek kada se donose odluke bitne za Republiku Srpsku, glasao za osnivanje Agencije za lijekove i medicinska sredstva Srpske - rekao je Kovačević Srni.

On je istakao će takva odluka i sve odluke Narodne skupštine Republike Srpske biti sprovedene.

- Za nas su bitne odluke institucija Republike Srpske, a ne naređenje izvana koja PDP-u direktno isporučuje njihov saveznik i prijetelj kojeg jedino oni primaju u Republici Srpskoj Kristijan Šmit - istakao je Kovačević.

On je rekao da SNSD-u odgovaraju ovakav PDP i njihovi kandidati koje će, "kao i uvijek, potpuno pomesti na predstojećim opštim izborima u oktobru".

- Ako ćemo već govoriti tome kome se mi i čemu radujemo i šta nama odgovara u BiH i Republici Srpskoj, onda u alijansi u kojoj postoji Ustavni sud BiH u kojem troje stranaca sa dvoje Bošnjaka preglasavaju Srbe i Hrvate i Srpsku, u kojoj postoji Kristijan Šmit koji nema nikakav legitimitet, ali sam sebe naziva visokim predstavnikom, koji naručuje takve odluke, najavljuje ih i govori kakve će one da budu, a s kojim se sastaju redovno i isključivo jedino ljudi iz PDP-a i sa njim, vjerovatno, dogovaraju takve poteze protiv Republike Srpske – onda moramo biti realni i reći da nam u toj alijansi odgovaraju jedino PDP i njihovi kandidati koje ćemo, kao i uvijek, potpuno pomesti na predstojećim opštim izborima u oktobru - rekao je Kovačević.

Ustavni sud BiH stavio je juče van snage privremeno Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i Zakon o dopunama Zakona o republičkoj upravi.

Borenović je potom u saopštenju naveo da Ustavni sud obustavlja Agenciju za lijekove Republike Srpske za koju je rekao da "suštinski ne postoji", te da je otvore "ako je Dodik dosljedan".

Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima predviđeno je uspostavljanje Agencije za lijekove i medicinska sredstva Republike Srpske, a propisano je da Vlada Srpske u određenom vremenskom okviru imenuje direktora i druga tijela agencije.