latinica  ћирилица
07/07/2022 |  12:13 ⇒ 12:18 | Autor: SRNA

Predložiti Vladi mjere za pomoć slijepim licima

Savez slijepih Republike Srpske pokušaće da uz pomoć Vlade Srpske pronađe način za zaštitu ove ranjive društvene grupe i ublažavanje posljedica visoke inflacije i ekonomske krize koja dodatno utiče na njihov ekonomsko-socijalni položaj, rekao je predsjednik Saveza Branko Suzić.
Branko Suzić - Foto: SRNA
Branko SuzićFoto: SRNA

Navodeći da Savez slijepih Republike Srpske trenutno ima 1.923 člana, Suzić je rekao da je potrebno obezbijediti dodatna finansijska sredstva za poboljšanje njihovog teškog materijalnog položaja.

- Očekujemo i podršku u radu lokalnim organizacijama, koje su na neki način zapostavljene i dio njih je pred gašenjem zbog izostanka podrške od lokalne zajednice, te nam je želja da i to pitanje afirmišemo - rekao je Suzić novinarima u Istočnom Sarajevu.

On je naveo da je na sjednici Upravnog odbora Saveza slijepih Republike Srpske danas razmatran polugodišnji izvještaj o radu i finansijski izvještaj, te da ima još mnogo pitanja koja treba razmatrati, među kojima je i zapoljšavanje ove kategorije stanovništva.

Suzić je dodao da je bilo riječi i o programskim aktivnostima i o obilježavanju 30 godina rada i postojanja republičkog Saveza slijepih u oktobru.

Sekretar Gradske organizacije slijepih i slabovidih Istočno Sarajevo Јovica Mijatović rekao je da trenutno imaju 168 članova iz svih šest gradskih opština, te da imaju mnogo problema, koji su dodatno usložnjeni trenutnom ekonomskom situacijom i poskupljenjima.

On je dodao da se trude da te probleme riješe na najbolji način, ali su im mogućnosti ogranične.

Prema njegovim riječima, finansijsku pomoć im pruža grad Istočno Sarajevo i opštine Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža i Trnovo.

- Da imamo veću finansijsku podršku radili bismo i više, a problemi našeg članstva su uglavnom socijalne prirode. Ogroman broj njih živi jako teško, ali nadamo se da ćemo imati razumijevanja nadležnih kako bismo bar u nekoj mjeri našim članovima ublažili probleme - istakao je Mijatović.

On je napomenuo da je za organizacije kao što je ova, koja štiti interese jedne od ranjivih društvenih grupa, potrebno znatno više finansijskih sredstava.

- Mi moramo da platimo radnika koji obavlja administrativno-tehnička pitanja bez koga naše udruženje ne može da radi. Tu su i troškovi za režije i nama ostaje malo finansijskih sredstava da bismo realizovali neke aktivnosti - ukazao je Mijatović.

On je dodao da u okviru apliciranja sa određenim projektima realizuju socijalno-humanitarne aktivnosti za članstvo, kao i različite edukacije.

Načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti opštine Istočno Novo Sarajevo Igor Đokanović, koji je prisustvovao sjednici Upravnog odbora Saveza slijepih, rekao je da ova lokalna zajednica podržava rad Gradske organizacije slijepih i slabovidih Istočno Sarajevo i na godišnjem nivou izdvaja oko 3.600 KM.

- Ova organizacija je jedna od najbolje organizovanih u našoj opštini, ali i gradu Istočno Sarajevo i jako dobro funkcionišu. Imamo dobru saradnju i mi smo ovu organizaciju proglasili od opšteg značaja i svake godine se u budžetu sredstva planiraju za njih - istakao je Đokanović.

Načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti grada Istočno Sarajevo Ljiljana Lizdek rekla je da su upoznati o radu Gradske organizacije slijepih i slabovidih, a da je ova sjednica bila prilika da se dodatno upoznaju o svim tekućim problemima.

Ona je naglasila da će shodno mogućnostima u narednom periodu pokušati da izdvoje više sredstva za rad Gradske organizacije slijepih i slabovidih Istočno Sarajevo.

- Oni učestvuju aktivno na projektima koji su predviđeni za organizacije civilnog društva, odnosno nevladin sektor i želim da pohvalim njihov rad. Mi ćemo sa aspekta gradske uprave nastaviti da ih podržavamo - istakla je Lizdekova.

Ljubinko Rebić koji predstavlja regiju Semberije i Birča ističe da imaju oko 250 članova, navodeći da su uobičajeni problemi slijepih lica u svim regijama, a posebno su izraženi u obrazovanju, zapošljavanju, socijalno-humanitarnoj podršci na čemu je trenutno poseban akcenat.

Član Upravnog odbora međuopštinske organizacije Saveza slijepih Prijedor Slađana Miljević rekla je da organizacija broji oko 150 članova, a da je od problema posebno izražena nezaposlenost kod mlađih ljudi, nedostatak adekvatne asistencije po pitanju školovanja i slično.

- Posebno je izraženo siromaštvo koje je evidento zbog novonastale ekonomske krize. Populacija slijepih je specifična, jer je čulo vida jedno od najvažnijih i jako je teška generalno situacija - napomenula je Miljanovićeva, dodajući da je nedostatak finansijskih sredstava uvijek glavni problem.